Gezondheid

Preventieve tbc-behandeling wordt fors goedkoper

The Global Fund, een stichting die streeft naar het uitroeien van aids, malaria en tuberculose, start met het grootschalig verstrekken van goedkope, preventieve medicatie tegen tuberculose (tbc) in negen landen waar de ziekte veel voorkomt. Nog eens zes landen zullen de komende maanden aanhaken.

Redactie wetenschap
11 October 2022 16:53
Een tbc-patiënt zit op zijn bed in een ziekenhuis in Agartala, een stad in het oosten van India. beeld AFP, Arindam
Een tbc-patiënt zit op zijn bed in een ziekenhuis in Agartala, een stad in het oosten van India. beeld AFP, Arindam

Dat meldde KNCV Tuberculosefonds dinsdag. De stichting spreekt van een „gamechanger.” Preventieve medicatie is bedoeld voor de naasten van tbc-patiënten en voor mensen met hiv, die een verhoogd risico lopen op een besmetting en het ontwikkelen van actieve tbc.

Preventieve medicatie tegen tbc is de afgelopen jaren fors goedkoper geworden, dankzij scherpe prijsafspraken tussen The Global Fund en de farmaceutische bedrijven Lupin en MacLeods. Kostte een behandeltraject in 2017 nog zo’n 72 euro, inmiddels gaat het om ongeveer 14 euro. Deze prijzen gelden voor 138 lage- en middeninkomenslanden.

De behandeling wordt bovendien eenvoudiger. Voorheen duurde een kuur zes maanden en moesten mensen het middel elke dag innemen. Er is nu echter nieuwe medicatie ontwikkeld die slechts één keer per week hoeft te worden ingenomen, voor een periode van drie maanden. Dat betekent dat een patiënt het middel nog maar 12 in plaats van 180 keer dient in te nemen. Er is zelfs een geneesmiddel beschikbaar dat maar één maand gebruikt moet worden.

Volgens Christiaan Mulder, epidemioloog bij KNCV Tuberculosefonds, is het verkorten van de behandeling van groot belang. „Veel patiënten kunnen het zich niet veroorloven om maandenlang elke week naar de kliniek te komen voor hun medicatie. Dat kost hun te veel geld en het gaat ten koste van hun werktijd. Nu het preventieve traject drie maanden duurt in plaats van zes, maakt 90 procent van de mensen de behandeling af. In het verleden was dat percentage veel lager, slechts 50 procent.”

Ondervoeding

Tuberculose is een van de dodelijkste infectieziektes ter wereld. Jaarlijks sterven er 1,5 miljoen mensen aan deze longziekte, omgerekend ruim 4000 per dag. Een kwart van de wereldbevolking is drager van de tbc-bacterie. Bij de meeste mensen is de ziekteverwekker niet actief. Hij kan de kop opsteken bij ondervoeding, een verminderde weerstand of een ziekte als aids. Actieve tbc is zeer besmettelijk.

De infectieziekte is bovendien aan een opmars bezig. Covid-19 heeft de gezondheidszorg onder druk gezet. Door stijgende voedselprijzen krijgen steeds meer mensen te maken met armoede en ondervoeding. Ook oorlogen, zoals in Oekraïne, zorgen ervoor dat tbc zich sneller verspreidt. The Global Fund schat dat miljoenen levens gered hadden kunnen worden als de preventieve medicatie –in navolging van een aanbeveling van de WHO– al in 2008 wereldwijd was uitgerold

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer