Een derde van zweefvliegsoorten in Europa met uitsterven bedreigd
Van alle zweefvliegsoorten in Europa wordt 37 procent met uitsterven bedreigd. Het zijn „essentiële bestuivers” die door intensieve landbouw, schadelijke pesticiden, stedenbouw en klimaatverandering erg kwetsbaar zijn, schrijft de natuurorganisatie IUCN, die de internationale Rode Lijst bijhoudt.
Zeker 314 van de 890 zweefvliegsoorten in Europa zijn kwetsbaar, bedreigd of ernstig bedreigd, terwijl ze „van cruciaal belang” zijn voor de voedselzekerheid van de planeet. De insecten bezoeken vaak meer bloemen dan bijen en ze zijn na bijen de belangrijkste bestuivers. Bovendien bestrijden ze bladluizen en kleine sapzuigende insecten die gewassen beschadigen.
De intensieve landbouw raakt de zweefvliegsoorten het meest. Zeker de helft wordt beïnvloed door niet-duurzame landbouw. De IUCN pleit ervoor om belangrijke leefgebieden van de zweefvliegen te beschermen, zoals oude bossen of zogenoemde wetlands - dat is in Nederland bijvoorbeeld de Waddenzee.
Zweefvliegspecialist Francis Gilbert van de IUCN stelt dat oude bomen belangrijke voedingsbronnen zijn voor zweefvliegen vanwege hun „stamholten, boomgaten, sapstromen, gevallen takken en boomstronken”. Door natuurbranden, die door klimaatverandering vaker voorkomen, gaan de oude bomen nu regelmatig verloren. „Zweefvliegen zijn gedwongen om naar nieuwe gebieden te verhuizen en het hoofd te bieden aan veranderende landschappen”, zo stelt de IUCN.