Economie

AEX in 2004 in bedwang door olie en euro

Beleggers op de effectenbeurs in Amsterdam hebben een mager jaar afgesloten. Dure olie en een zwakke dollar hielden de AEX-index in 2004 in bedwang. De graadmeter van het Damrak sloot vrijdag op 348,1 punten, iets hoger dan de openingsstand van januari 2004. Een overzicht van de sfeer op Beursplein 5, ingedeeld naar maand.

ANP
3 January 2005 09:40Gewijzigd op 14 November 2020 02:03

Januari: De beeldbepalende AEX-index wint 4,3 procent. De graadmeter van de effectenbeurs in Amsterdam opent de eerste handelsdag van het jaar op 338,69 punten en gaat met een slotstand van 353,31 punten de maand uit.

De Amsterdamse beurs begint met vertrouwen aan het nieuwe jaar. De AEX-index wint op de eerste handelsdag 1,5 procent, voornamelijk omdat beleggers nog verwachten dat de economie in 2004 verder zal herstellen. Al in de tweede handelsweek schokt Shell de handelaren. Het aandeel krijgt een dreun omdat de maatschappij haar bewezen olie- en gasreserves met eenvijfde verlaagt.

Februari: De AEX-index boekt een plus van 0,6 procent en stijgt van 354,51 punten aan het begin van de maand tot een slot van 356,59 punten.

De beursgenoteerde bouwbedrijven kijken halverwege de maand tegen rode koersen aan, omdat er een nieuwe fraudegolf in de sector aan het licht komt. Mede door de invloed van opbeurende winstcijfers bereikt de AEX-index de hoogste stand van het jaar. De graadmeter piekt op 19 februari op een slot van 364,80 punten en zal die stand in de rest van 2004 niet meer overtreffen.

Maart: De AEX-index verliest 5,3 procent. De index daalt van 357,74 punten tot een slot van 338,87 punten aan het einde van de maand.

Het optimisme waarmee beleggers aan het jaar zijn begonnen, verdwijnt en er verschijnen dagenlang minnen op de koersenborden. Belangrijkste reden is de angst voor terreur, die de kop opsteekt na aanslagen op treinen in Madrid en de moord op Hamas-leider sjeik Ahmed Yassin. Verder doet Shell beleggers rillen door opnieuw de geschatte olie- en gasreserves te verlagen. Een positieve uitschieter op het Damrak is warenhuisconcern Vendex KBB, dat aan het einde van de maand opleeft na een overnamebod van investeerders.

April: De AEX noteert een kleine stijging, met 0,2 procent. De beursbarometer stijgt van 340,79 punten naar een slot eind van de maand op 341,41 punten.

Beleggers slaan aan het begin van de maand aan het inkopen. Ze reageren op goede macrocijfers uit de Verenigde Staten. De rest van april domineren de VS wederom de stemming op het Damrak, maar dan in negatieve zin: de vrees voor een renteverhoging door het Amerikaanse stelsel van centrale banken, Fed, neemt toe. Shell schroeft voor de derde maal de reserves terug, zij het beperkt.

Mei: De graadmeter van Beursplein 5 levert 0,4 procent in. De AEX-index gaat de maand in op 338,56 punten en noteert een slot van 337,19 punten.

De beursbarometer in Amsterdam komt voor de tweede maand op rij nauwelijks van zijn plaats. De stemming onder beleggers en handelaren is bedrukt als gevolg van de aanhoudende vrees voor hogere rentetarieven in de VS en de hoge olieprijs. Ook het geweld in Irak geeft kopzorgen. Aan het begin van de maand debuteert de nieuwe luchtvaartcombinatie Air France-KLM op Beursplein 5.

Juni: De belangrijkste index van het Damrak stijgt 2,2 procent. De graadmeter start de maand op 337,86 punten en sluit af op 345,13 punten.

De handel op de beursvloeren in Europa staat voornamelijk in het teken van de olieprijzen, zo ook in Amsterdam. Het oliekartel OPEC krijgt de handen van beleggers op elkaar met het besluit de productie te verhogen. Als de olieprijs later in de maand opnieuw stijgt, profiteren de aandelen van Koninklijke Olie en branchegenoten stevig.

Juli: De index met hoofdfondsen in Amsterdam daalt 4,9 procent. De AEX-index opent de eerste dag van de maand op 346,80 punten en gaat juli uit op 329,91 punten.

De technologieaandelen op het Damrak maken een roerige maand door. Tegenvallers bij chipgigant Intel en het derde winstalarm van Nokia in korte tijd ontketenen een verkoopgolf in de sector. In de tweede helft van juli geven onder meer de technologiebedrijven IBM en Samsung tegengas door sterke cijfers te presenteren. Ook de belofte van softwareconcern Microsoft een superdividend uit te keren verzacht de pijn. Unilever raakt uit de gratie omdat zijn groeiplannen onder druk staan.

Augustus: De hoofdindex op Beursplein 5 moet 1,7 procent terug. De graadmeter opent op 328,64 punten en noteert na vier handelsweken een slot op 323,12 punten.

Voor de tweede opeenvolgende zomermaand overheerst de mineurstemming op de handelsvloer. De toonaangevende AEX-index sluit op 13 augustus op de laagste stand van het jaar: 310,68 punten. De aanhoudend hoge olieprijzen en nieuwe verkooprondes in de technologiehoek zetten de graadmeter onder druk. In de tweede helft van de maand klimt de index overtuigend uit het dal.

September: De beursbarometer noteert een min van 0,3 procent. Na een opening op 324,84 punten komt de index per saldo nauwelijks in beweging. De slotstand van de maand ligt nog geen punt lager op 323,94.

Beleggers kiezen een groot deel van de maand geen richting. Een lusteloze handel met hier en daar een uitschieter is het gevolg. Na elke koersstijging nemen beleggers snel hun winst en ook de dure olie houdt een opleving tegen. Was- en voedingsmiddelenconcern Unilever moet het na een winstwaarschuwing opnieuw ontgelden.

Oktober: De AEX-index wint 1,8 procent. Het koersgemiddelde van de hoofdfondsen in Amsterdam begint de maand op 324,58 punten en sluit af op 330,48 punten.

De olieprijs die beleggers al een groot deel van het jaar in zijn greep heeft, bereikt de hoogste stand van het jaar. Ruwweg halverwege oktober kost een vat ruwe Brentolie 52,08 dollar. Kort daarop zet de olieprijs een daling in. Samen met een reeks sterke bedrijfswinsten over het derde kwartaal leidt dat ertoe dat de beurs de opgaande lijn van eerder in de maand weer oppakt.

November: De index van het Damrak wint 2,5 procent. De graadmeter begint de maand op 328,95 punten. De slotstand komt in november op 337,15 punten te staan.

Na een moeizame start van de maand herwinnen beleggers hun vertrouwen in de beurs. De lange periode van prijsstijgingen voor olie lijkt voorbij. Daar staat tegenover dat nu de euro het stokje overneemt en aan een reeks recordnoteringen begint. Overwegend positieve kwartaalcijfers van bedrijven geven mede de doorslag en zetten beleggers toch aan tot kopen.

December: In de eerste helft van de maand wint de AEX-index 2,2 procent. Het koersgemiddelde in Amsterdam opent op 337,01 en noteert een slotstand van 348,1 punten.

De handel staat in de laatste maand van het jaar in het teken van de dure euro. De Europese munteenheid zet record na record neer ten opzichte van de dollar. Beleggers tonen zich dit keer niet erg onder de indruk van de dure euro, die aan de bedrijfswinsten knaagt. De positieve trend die de hele herfst overheerst, zet door, zij het met horten en stoten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer