Muntbiljet Turkije verliest zes nullen
Turkije is het nieuwe jaar begonnen met een nieuwe munteenheid. Op de liramuntbiljetten staan nu zes nullen minder dan in 2004, ofwel: het nieuwe Turkse pond is een miljoen keer zo veel waard als het oude.
Tot het eind van het jaar blijven de oude biljetten in omloop. De prijzen worden in de overgangsperiode in oude en nieuwe lira aangegeven.
Met de maatregel, die al in september werd aangekondigd door de Turkse premier Recep Tayyep Erdogan, komt er een eind aan een tijdperk waarin veel Turken zich miljonair konden wanen. De torenhoge inflatie van het eind van de jaren negentig en het begin van deze eeuw had er onder andere toe geleid dat Turkije de twijfelachtige eer had van het grootste bankbiljet ter wereld: een briefje van 20 miljoen lira, omgerekend ongeveer 11 euro. Een ander, ook voor de Turken bijna onhandelbaar fenomeen was een kleinste munt van 50.000 lira (3 eurocent). Een korte busrit kostte 900.000 lira, 50 eurocent. Grote aankopen liepen in de miljarden lira’s, en het Turks bruto nationaal product was bijna niet meer in cijfers uit te drukken.
De invoering van de nieuwe munt zal niet alleen een einde maken aan deze situatie, maar betekent ook een stimulans voor de Turkse buitenlandse handel. De regering hoopt dat de maatregel het vertrouwen van buitenlandse investeerders in de Turkse economie verder zal versterken, zeker nu het land het groene licht heeft gekregen voor een toekomstig lidmaatschap van de Europese Unie.
De nieuwe munt is de bekroning van het economisch herstelbeleid van de regering-Erdogan. In 2001 had het land nog een inflatie van 70 procent en raakten 2 miljoen Turken hun baan kwijt.
Erdogans Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling kreeg bij de verkiezingen van 2002 van de Turkse kiezers de absolute meerderheid. Hij ging over tot een straffe bezuinigingsoperatie, gecombineerd met privatisering van delen van de economie en een onafhankelijker positie van de Turkse centrale bank. In ruil daarvoor kreeg Turkije een financiële injectie van het IMF van 16 miljard dollar.
Volgens de Turkse centrale bank bedroeg de inflatie in september 2004 nog maar 9 procent, en zal deze volgend jaar uitkomen op 8 procent. De Turkse export is het afgelopen jaar met 30 procent gestegen, wat onder andere het gevolg is van de vestiging van grote fabrikanten als Toyota, Hyundai, Fiat en Ford. De economische groei bedroeg het afgelopen jaar 7,9 procent. Voor volgend jaar voorziet de centrale bank een groeicijfer van 5 procent. De werkloosheid is met 10 procent overigens nog steeds aan de hoge kant.