CBS meldt inflatiecijfer volgens eigen rekenmethode
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt later op donderdag met cijfers over de inflatie op basis van de eigen rekenmethode. In het eigen cijfer van het CBS worden onder andere de kosten voor wonen bijgehouden, zoals de huurprijzen. De Europese methode laat die buiten beschouwing. De Europese methode is bedacht om de inflatie van verschillende landen makkelijker met elkaar te kunnen vergelijken.
Eerder werd op basis van de Europese geharmoniseerde methode bekend dat de geldontwaarding op een record van 17,1 procent was uitgekomen. Dat was een maand eerder 13,7 procent. Volgens de eigen rekenmethode van het statistiekbureau ging het in augustus om een gemiddelde stijging van 12 procent. De inflatie is al tijden erg hoog doordat de prijzen voor gas en elektriciteit sterk zijn gestegen. Maar die hogere kosten voor energie werken ook steeds harder door in de voedselprijzen.
De prijzen van energie worden door het CBS overigens berekend op basis van nieuwe contracten. Dat betekent dat de werkelijke inflatie mogelijk lager ligt omdat lang niet alle huishoudens in september een nieuw energiecontract af hoefden te sluiten. Het statistiekbureau werkt aan een nieuwe methode voor het meten en berekenen van energieprijzen.