Natuurorganisaties maken zich nog steeds zorgen om stikstofdoelen
Greenpeace maakt zich nog steeds „flinke zorgen”. Volgens de natuurorganisatie blijven de maatregelen tegen stikstofuitstoot „ondermaats”. Directeur Andy Palmen zegt veelbelovende woorden te lezen in het woensdag gepubliceerde rapport van stikstofbemiddelaar Johan Remkes. Maar de kwetsbaarste natuur valt „op korte termijn” om, aldus de directeur.
Remkes erkent dan ook dat de natuur niet langer kan wachten. In het rapport staat onder meer dat de stikstofuitstoot in 2030 gehalveerd moet zijn - een doel dat eerder al werd opgesteld. Volgens Palmen is dit doel echter „boterzacht”. De bemiddelaar adviseert om in 2025 en 2028 opnieuw te kijken of de stikstofhalvering haalbaar is. Zo niet, dan zou enige flexibiliteit mogelijk moeten zijn.
Ook andere natuur- en milieuorganisaties maken zich er zorgen over dat er door deze tussentijdse meetmomenten ruimte kan ontstaan om de doelen uit te stellen. Natuur & Milieu, Natuurmonumenten, Milieudefensie, LandschappenNL, de Natuur en Milieufederaties, Vogelbescherming Nederland, SoortenNL en het Wereld Natuur Fonds zeggen in een gezamenlijke verklaring dat „verdere impasse en vertraging nog vele malen desastreuzer” zou zijn voor de natuur.
Verder zijn de natuur- en milieuorganisaties „gematigd positief” over het woensdag uitgebrachte rapport van Remkes. „Als met deze aanpassingen de stikstofcrisis nu echt aangepakt wordt, is er nog hoop op het redden van de natuur in Nederland.”
Voorzitter Johan Vollenbroek van Mobilisation for the Environment (MOB) noemt het rapport van Remkes „beperkt”. Zo heeft de bemiddelaar het niet over „de catastrofale stikstofhandel”, zegt Vollenbroek. Hij doelt daarmee op overheden die voor nieuwe projecten zoals bijvoorbeeld de aanleg van snelwegen of woningbouw stikstofruimte opkopen, dit is het recht om stikstof uit te stoten. „Met als gevolg dat de stikstofuitstoot nul komma nul reduceert”, aldus de voorzitter.