Inspectie treedt op om statiegeld op blikjes af te dwingen
Het bedrijfsleven heeft nog te weinig ondernomen om de invoer van statiegeld op blikjes op 1 januari volgend jaar mogelijk te maken. Evenmin heeft het bewijs aangeleverd dat deze datum niet haalbaar is en het gevraagde uitstel gerechtvaardigd is. Daarom legt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een last onder dwangsom op. Het bedrijfsleven komt wel met een nieuw statiegeldsysteem, maar stelt dat pas vanaf april te kunnen invoeren.
De maatregel is opgelegd aan het Afvalfonds Verpakkingen (AV) en veertien producenten en importeurs van dranken in blik, waaronder supermarkten. Het bedrag dat zij moeten betalen als zij in gebreke blijven, kan oplopen tot ruim 28 miljoen euro. De ILT wijst erop dat statiegeld op blikjes een belangrijke bijdrage kan leveren aan het hergebruik van grondstoffen en het tegengaan van zwerfafval.
„Het is al bijna twee jaar bekend dat deze wet eraan komt”, zegt Karin Visser, directeur toezicht en opsporing bij de ILT. „Er zijn voorbeelden bij supermarkten en bedrijven die al wel de blikjes innemen. Er is voldoende voorbereidingstijd geweest en er zijn voorbeelden dan het kan. De sector blijft echter terugtrekkende bewegingen maken.”
Het bedrijfsleven vroeg eerder dit jaar om uitstel omdat het meer tijd nodig zou hebben voor het optuigen van een goed werkend innamesysteem. Maar zowel de ILT als verantwoordelijk staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) liet toen al weten daar niet in mee te gaan. De toezichthouder waarschuwde in juli al dat het desnoods dwangsommen zou inzetten.
Het Afvalfonds Verpakkingen herhaalt in een reactie pas vanaf 1 april volgend jaar een landelijk dekkend systeem te kunnen hebben. „Alleen dan kunnen we chaos voorkomen en daardoor de doelstelling van het statiegeldsysteem op de langere termijn behalen.”
De organisatie benadrukt daarbij namens onder meer supermarkten en de andere partijen verantwoordelijk te zijn voor de komt van het statiegeldsysteem. Daarom zou het ILT eigenlijk alleen handhavend kunnen optreden tegen het Afvalfonds, zo klinkt het. Het Afvalfonds zegt sowieso de regie te zullen voeren in de communicatie richting de inspectie.