Dodental natuurgeweld Azië overstijgt 125.000
Het dodental in Zuidoost–Azië en Oost–Afrika als gevolg van de zeebeving is vrijdag opgelopen tot ruim 125.000. Alleen in Indonesië eisten de vloedgolven al bijna 80.000 levens. De autoriteiten houden er inmiddels rekening met meer dan 100.000 doden.
Het officiële aantal Nederlandse doden is nog steeds vijf: vier in Thailand en een in Sri Lanka. Premier Balkenende zei donderdagavond dat van ongeveer vijfhonderd Nederlanders onduidelijk is waar ze zijn. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken houdt er rekening mee dat sommige slachtoffers nooit meer worden gevonden.
De noodhulp aan de slachtoffers verloopt moeizaam en komt voor veel mensen mogelijk te laat. Miljoenen mensen hebben dringend behoefte aan onderdak, voedsel, water en gezondheidszorg. Vijf miljoen mensen zijn dakloos geraakt.
Sri Lanka bevestigde vrijdag de dood van 28.400 mensen. India betreurt ruim 11.300 slachtoffers. In Thailand vielen 4500 doden, van wie de helft buitenlandse toeristen. Alleen al in de Thaise provincie Phang Nga (met de populaire badplaats Khao Lak) zijn 2000 buitenlanders omgekomen. In heel Azië zijn nog ongeveer 5000 buitenlanders vermist.
Honderden tonnen aan noodhulp, zoals medicijnen, waterzuiveringsinstallaties en voedsel zijn intussen in de getroffen landen aangekomen, aldus VN–medewerkers. Daarvan komt weinig terecht bij degenen die de hulp het meest nodig hebben.
Miljoenen mensen zijn afgesloten van de buitenwereld, omdat bruggen zijn ingestort en grote gebieden onder water staan. „We doen erg weinig op het moment. Ik denk dat de frustatie alleen maar zal groeien de komende dagen en weken", zei VN–coördinator Jan Egeland.
De hulpverleningsorganisatie CARE gaat in Indonesië 100.000 systemen voor schoon drinkwater uitdelen. Die maatregel moet voorkomen dat er besmettelijke ziekten, zoals cholera, uitbreken. Japanse en Amerikaanse oorlogsschepen zijn naar het gebied gestuurd met een ziekenhuis en waterzuiveringssystemen aan boord.
In Sri Lanka komt de hulpverlening redelijk op gang. Honderden tonnen aan hulpgoederen zijn gearriveerd op het vliegveld van de hoofdstad Colombo. Artsen klagen echter over een gebrek aan medicijnen. „De mensen in de vluchtelingenkampen worden ziek. Er is grotere behoefte aan medicijnen dan aan voedsel en kleding", aldus een districtsleider. Het Rode Kruis heeft ongeveer 40.000 mensen ondergebracht in 66 opvangkampen.
Regeringen over de hele wereld hebben inmiddels voor miljoenen dollars hulp toegezegd. Nederland heeft 27 miljoen euro beloofd. Indonesië is 6 januari het gastland voor een speciale topconferentie over de tsunami. De Italiaanse premier Berlusconi pleitte voor een buitengewone vergadering van de G8, de zeven belangrijkste industrielanden plus Rusland. Hij zei dat op die top de organisatie van hulp en mogelijke vermindering van de schulden van de getroffen landen op de agenda moet staan.
Italië is voorzitter van de G8, maar Groot–Brittannië neemt het op 1 januari over. Groot–Brittannië liet donderdag weten geen directe plannen te hebben voor een vergadering van de G8 over de ramp in Zuidoost–Azië.
De Europese ministers van Ontwikkelingssamenwerking komen volgende week vrijdag in Brussel bijeen voor een vergadering over de hulp aan de getroffen gebieden. Aanstaand EU–voorzitter Luxemburg heeft daarvoor samen met huidig voorzitter Nederland het initiatief genomen. De Amerikaanse minister Powell van Buitenlandse Zaken reist zondag naar de getroffen gebieden.