Passend onderwijs heeft nog te veel geld op de plank
De regionale samenwerkingsverbanden voor passend onderwijs hadden eind 2021 samen nog altijd 131 miljoen euro meer in de spaarpot dan de bedoeling was.
Het meer oppotten dan nodig kan zijn om risico’s op te vangen is al langer een kwestie in het onderwijs, maar het probleem wordt wel geleidelijk minder. Toch gaat het bij het passend onderwijs „een stuk minder hard dan was afgesproken”, aldus de Algemene Onderwijsbond (Aob) op de eigen site.
Eind 2023 moeten te grote buffers gespendeerd zijn, maar is de verwachting dat de organisaties dan samen nog altijd 35 miljoen euro te veel op de plank zullen hebben.
De onderwijsorganisaties hebben verschillende verklaringen, blijkt uit een nieuwe monitor over de kwestie. Zo is er extra geld voor onderwijs gekomen en was het tijdens de coronacrisis moeilijker om de spaarpotten doelmatig te besteden. Ook zijn sommige scholen extra voorzichtig uit vrees voor toekomstige tegenvallers. Soms wordt er ook gespaard voor renovatie, bleek eerder.
Het soms jarenlang oppotten van geld door een aantal onderwijsorganisaties, terwijl andere moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen, heeft ook in de Tweede Kamer diverse keren tot vragen geleid. Het verhaal is ook lastig te verkopen terwijl er zoveel andere problemen worden gemeld vanuit het onderwijs.