Staatsbegrafenis voor vermoorde Japanse premier Shinzo Abe
De in juli vermoorde Japanse oud-premier Shinzo Abe heeft dinsdag in Tokio een staatsbegrafenis gekregen. Daarvoor waren 4300 gasten bijeengekomen in de sportarena Nippon Budokan, onder wie kroonprins Akishino en zijn vrouw kroonprinses Kiko en de Japanse premier Fumio Kishida. Namens Nederland heeft minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra de plechtigheid bijgewoond.
Kishida zei in zijn toespraak dat partijgenoot Abe een bron van inspiratie was die veel te vroeg is heengegaan. Abe was volgens hem een politicus met een visie voor de toekomst van Japan. De premier spreekt volgens Japanse media dinsdag en woensdag zeker veertig van de vele buitenlandse leiders die naar de uitvaartplechtigheid gekomen zijn. Hij noemde dat eerder ‘begrafenisdiplomatie’.
Abe werd 67 jaar oud. Hij werd in juli kort na zijn dood gecremeerd en er was al een boeddhistische plechtigheid. Zijn weduwe Akie droeg dinsdag de urn met de as van Abe de arena binnen terwijl er saluutschoten klonken. Voor de plechtigheid van dinsdag waren zeker 20.000 politieagenten in de weer.
Een staatsbegrafenis wordt vrijwel uitsluitend georganiseerd voor leden van de keizerlijke familie. Het komt vrijwel nooit voor dat dit voor een politicus wordt gedaan. Abe was de langst regerende premier van het land en werd beschouwd als een groot staatsman die Japan stabiliteit en internationaal aanzien gaf. Hij was in Japan ook verwikkeld in schandalen en veel Japanners zouden de plechtigheid te veel eer en weggegooid geld vinden, aldus een aantal Japanse media.
De gearresteerde moordenaar heeft verklaard uit wraak te hebben gehandeld, omdat Abe in verbinding zou hebben gestaan met een sekte die zijn moeder financieel zou hebben geruïneerd. De grootvader van Abe, Nobusuke Kishi, was ook toppoliticus en in de jaren zestig bevriend met de Koreaan Sun Myung Moon, stichter van de Verenigingskerk die ook als Moonsekte bekend is. Kishi geldt als een wegbereider voor de sekte in Japan en zou de basis hebben gelegd voor nauwe banden tussen de sekte en de machtige Liberaal-Democratische Partij, de partij van de huidige premier.