Regering Spanje eens over homohuwelijk
De Spaanse regering heeft donderdag overeenstemming bereikt over invoering van het homohuwelijk. Dat maakte premier José Luis Rodriguez Zapatero donderdag bekend.
Het parlement buigt zich naar verwachting in februari over een wetsvoorstel dat homostellen het recht geeft kinderen te adopteren en van elkaars pensioenvoorzieningen te profiteren, in dezelfde mate als heterostellen. Na Nederland en België kan Spanje het derde land worden waarin het gewone burgerlijk huwelijk ook voor mensen van hetzelfde geslacht wordt opengesteld.
Vice-premier Maria Teresa Fernandez de la Vega stelde dat het recht om te trouwen voor iedereen geldt, zonder aanzien des persoons. „Het is geen voorrecht. Door het homohuwelijk te erkennen wordt een discriminerende beperking opgeheven”, zei ze donderdag.
Premier Zapatero kondigde bij zijn aantreden in april een reeks sociale hervormingen aan. Invoering van het homohuwelijk was er daar een van. Zapatero leidt een minderheidsregering, maar hij kan in het parlement op de gedoogsteun van twee kleinere linkse partijen rekenen.
Lobbygroepen die gericht zijn op homorechten, zijn ingenomen met het wetsvoorstel.
De Rooms-Katholieke Kerk, die heel sterk is in Spanje, is daarentegen fel gekant tegen het homohuwelijk. Eerder deze week zeiden de Spaanse bisschoppen zich tot het uiterste tegen deze wet te verzetten, omdat ze het homohuwelijk beschouwen als een „gevaarlijke factor van instabiliteit.” Ook tijdens een bezoek van Zapatero aan het Vaticaan in juni liet de paus ondubbelzinnig zijn afwijzing blijken.
Voor Zapatero was de wettiging van het homohuwelijk een van de hoofdonderwerpen voor de verkiezingen op 14 maart.