Zelenski: Annexatie maakt onderhandelingen met Rusland onmogelijk
Annexatie van Oekraïens grondgebied door Rusland maakt onderhandelingen met het Kremlin wat de Oekraïense president Volodimir Zelenski betreft ondenkbaar. De regering in Moskou zou die inlijving officieel bekend kunnen maken als afsluiting van de volksraadplegingen, waarvan het resultaat al bij voorbaat vaststond.
„Dat zou een voortzetting van de diplomatieke besprekingen met de president van de Russische Federatie op zeker onmogelijk maken”, zei Zelenski zondag in een interview met de Amerikaanse zender CBS News. Volgens hem weet zijn collega Vladimir Poetin dat maar al te goed.
Sinds vrijdag worden er in de door de Russen bezette regio’s Cherson, Zaporizja, Donetsk en Loehansk schijnreferenda gehouden over aansluiting bij Rusland. Tot dinsdag kunnen de inwoners nog stemmen. Internationaal wordt deze gang van zaken als schending van het volkerenrecht bestempeld. Zelenski had al eerder gewaarschuwd dat deze gemanipuleerde volksraadpleging de kans op vredesoverleg om zeep zou helpen.
In de eerste oorlogsweken praatten Russische en Oekraïense delegaties nog met elkaar, maar dat was kortstondig en het leverde niets op. Moskou eiste als voorwaarde voor vrede onder meer de erkenning van het schiereiland de Krim, in 2014 ingelijfd, als Russisch territorium. De verwachting is dat hetzelfde zal gebeuren met de met geweld en hulp van pro-Russische separatisten ingenomen provincies in het zuiden en oosten van Oekraïne.
Zelenski vroeg op de Amerikaanse tv eens te meer steun van de westerse landen door levering van zware wapensystemen. „Als de Verenigde Staten in staat zijn hun leidende rol te bewijzen en te zorgen voor dat materieel, dan zullen Duitsland en de andere Europese landen volgen”.
Het eerste succes kon hij meteen al melden. Het Oekraïense leger heeft de beschikking gekregen over een geavanceerd luchtafweersysteem van Amerikaans makelij. Zelenski bedankte president Joe Biden voor diens besluit deze zogenoemde Nasams te leveren, na eerder al Himars-raketinstallaties te hebben gestuurd. „Maar geloof me, het is bij lange na niet genoeg om de civiele infrastructuur, scholen, ziekenhuizen, universiteiten en woningen van de Oekraïners te bewaken”.