Binnenlandboerenprotest

In meerdere provincies omgekeerde vlag op verkeersborden gekalkt

Diverse verkeersborden in het land zijn recent beklad met de omgekeerde Nederlandse vlag, symbool van het boerenprotest. Op een bord in Friesland stond: ”Kill Mark Rutte”.

23 September 2022 20:13
Op diverse plekken zijn verkeersborden beklad met de omgekeerde vlag.  beeld Marcel van Kammen
Op diverse plekken zijn verkeersborden beklad met de omgekeerde vlag.  beeld Marcel van Kammen

De bekladdingen van de verkeersborden zijn de provincie Gelderland een doorn in het oog. „Onze weginspecteurs maken bekladde borden zo snel mogelijk schoon, met het oog op de veiligheid van ons allemaal”, zegt Everdien Gunsing, zegsvrouw van de provincie Gelderland vrijdag desgevraagd. „Verkeersborden zijn van wezenlijk belang, ze attenderen weggebruikers op bijvoorbeeld de maximumsnelheid of op gevaarlijke situaties.”

De afgelopen weken zijn in Gelderland zo’n twintig lichtmasten en veertig borden beklad of voorzien van een sticker met de omgekeerde Nederlandse vlag. De provincie vindt dat ook het beplakken van bijvoorbeeld lantaarnpalen met een vlagsticker niet door de beugel kan. „Die stickers beschadigen een beschermlaagje op de paal.”

Najaarsstormen

Gelderland is onlangs begonnen met het verwijderen van omgekeerde vlaggen die zijn opgehangen langs provinciale wegen. Het gaat in totaal om zo’n 1500 vlaggen. De protestdoeken wapperen vooral op de Veluwe, in de Gelderse Vallei en in de Achterhoek.

De provincie wil de opruimklus in oktober hebben geklaard. Gunsing: „We willen die vlaggen weg hebben voordat de najaarsstormen weer komen. Je moet er niet aan denken dat zo’n vlag van een lantaarnpaal waait en op de voorruit van een rijdende auto belandt.”

Lang niet iedereen kan het verwijderen van de omgekeerde vlaggen waarderen. „Van de voorbijgangers steekt 50 procent de duim op, de andere 50 procent de middelvinger.” Ze wijst erop dat afgelopen zomer vlagverwijderaars een enkele keer zijn „geïntimideerd.” „Mensen reden op een vervelende manier voorbij en maakten filmpjes.”

Gelderland heeft bewust burgers niet opgeroepen om de omgekeerde vlaggen weer weg te halen. „Dat zou namelijk tot verkeersonveilige situaties kunnen leiden. De mensen die voor de provincie de vlaggen weghalen nemen veiligheidsmaatregelen, zoals het plaatsen van wegafzettingen.”

18630410.JPG
Boerenprotest in het Friese Lemmer. beeld RD

Tienduizenden euro’s

Ook in Friesland zijn onlangs verkeersborden beklad met het boerenprotestsymbool van de omgekeerde vlag. In de gemeente Achtkarspelen werden zo’n zestig borden besmeurd. De provincie vervangt de borden. De schade bedraagt „enkele tienduizenden euro’s”, zegt provinciewoordvoerder Douwe Boersma vrijdag desgevraagd. Op één van de bekladde borden in Friesland stond ”Kill Mark Rutte” gekalkt. „De Friese gedeputeerde Avine Fokkens van Verkeer sprak van een heftige tekst. Ze wees erop dat mensen zich moeten realiseren dat het bekladden van verkeersborden tot ongelukken kan leiden en dat het ons allen geld kost.”

Friesland is bezig vlaggen en andere uitingen van boerenprotest te verwijderen. Daar valt ook bijvoorbeeld een berg zand onder met daarbij een protestbord. Ook stickers moeten er aan geloven. Woordvoerder Boersma wil niet reageren op de vraag of vlagverwijderaars worden gehinderd in hun werk. Omgekeerde vlaggen op privéterrein, zoals een weiland, laat de provincie ongemoeid.

Anders dan in Gelderland wees de provincie Friesland burgers wel op de mogelijkheid opgehangen protestvlaggen zelf weg te halen.

Haaientanden

In Zuid-Holland zijn afgelopen tijd voor zover bekend pakweg vijftien lantaarnpalen beklad. Ook zijn haaientanden op de weg besmeurd met het protestteken van de omgekeerde vlag. „Die haaientanden hebben we direct schoongemaakt. Want die verf op de weg kan leiden tot onveilige situaties”, zegt provinciewoordvoerder Sven Butter.

Inmiddels heeft de provincie de omgekeerde vlaggen verwijderd, zegt Butter. „Een enkele keer is geprobeerd de vlagweghalers het werk onmogelijk te maken.”

Er zijn tot dusver geen meldingen van bekladdingen van verkeersborden in beheer van Rijkswaterstaat, laat een zegsvrouw vrijdag weten.

Het kan behoorlijk misgaan bij het ophangen van protestvlaggen. Een 51-jarige vrouw uit het Groningse dorp Gaarkeuken raakte begin deze maand ernstig gewond toen ze omgekeerde vlaggen ophing, meldde het Algemeen Dagblad recent. Ze viel uit een mobiele hijskraan. Kennelijk verloor de vrouw haar strijdbaarheid niet. Op haar gipsarm liet ze de tekst ”Boeren in Nood!!” zetten, met daarbij een omgekeerde vlag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer