Binnenland

Europa ontwikkelt ‘gletsjer-satellieten’, Delft leidt onderzoek

Europa gaat twee nieuwe satellieten ontwikkelen die samen de aarde in de gaten moeten houden. Ze moeten onder meer meten hoe gletsjers verschuiven en hoe de randen van het ijs op aarde veranderen. Ook registreren ze piepkleine veranderingen aan het aardoppervlak door vulkaanuitbarstingen of aardbevingen.

ANP
22 September 2022 17:43

Het satellietenduo heet Harmony. Ze moeten in 2029 samen worden gelanceerd. Nederland en de andere landen in de Europese ruimtevaartorganisatie ESA hebben donderdag het licht op groen gezet. Het onderzoek staat onder leiding van Paco López-Dekker, universitair hoofddocent aan de TU Delft. „Harmony zal bijvoorbeeld meten hoe hitte en vocht heen en weer gaan tussen de oceaan en de lucht erboven. Die uitwisseling heeft invloed op de atmosfeer, op het weer en op het klimaat”, legt López-Dekker uit bij de aankondiging door de ESA.

Harmony maakt deel uit van een heel netwerk aan Europese satellieten die de aarde bekijken. Zo keek GOCE (2009-2013) naar zwaartekracht en oceaanstromen. Swarm bestudeert sinds 2013 het magneetveld rond de aarde, SMOS meet sinds 2009 vocht in de bodem, CryoSat doet sinds 2010 onderzoek naar ijs en ADM-Aeolus meet sinds 2018 de wind. Volgend jaar moeten de satellieten EarthCARE (wolken, straling en aerosolen) en Biomass (bossen) worden gelanceerd. Met alle gegevens bij elkaar proberen wetenschappers te achterhalen hoe de aarde in elkaar zit, hoe alles invloed heeft op alles.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer