Buitenland

„Na 2005 verdere terugtrekking van Westoever”

Israël moet zich na een eerste, kleinschalige terugtrekking in 2005, verder terugtrekken van de Westoever. Dat heeft vice-premier Ehud Olmert gezegd in een donderdag verschenen vraaggesprek met de krant The Jerusalem Post.

AP
30 December 2004 11:52Gewijzigd op 14 November 2020 02:03

Olmert is een vertrouweling van premier Ariel Sharon en een uitgesproken voorstander van ’eenzijdige losmaking’ van de Palestijnen. In 2005 wil Sharon de Gazastrook en vier nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever opgeven.

In het interview zegt Olmert dat meer joodse nederzettingen op de Westoever zullen worden ontruimd, ongeacht of er vredesonderhandelingen gaande zijn met de Palestijnen. „Blijven zitten en niets doen is geen optie”, zei Olmert. „Israëls belang vereist losmaking op een grotere schaal dan in het kader van het huidige plan zal gebeuren.”

Volgens de krant wilde Olmert niets zeggen over de omvang van de volgende terugtrekking, alleen dat een terugtrekking noodzakelijk is om te voorkomen dat Israël gedwongen wordt alle gebieden op te geven die het in de oorlog van 1967 heeft veroverd.

De Palestijnen willen de Gazastrook, de hele Westoever en Oost-Jeruzalem voor hun toekomstige staat. Zij wantrouwen het ontruimingsplan van Sharon, omdat hiermee grenzen zouden worden vastgelegd en Israël grote delen van de Westoever zou kunnen behouden. Het wantrouwen is versterkt door de garanties die Sharon vorig jaar van de Verenigde Staten kreeg dat van Israël niet verwacht mocht worden dat het de grote nederzettingen op de Westoever zou opgeven.

Sharon heeft toegegeven dat het plan ten dele bedoeld is om Israëls greep op grote blokken nederzettingen op de Westoever te verstevigen. Er wonen nu meer dan 230.000 mensen in 150 nederzettingen op de Westoever.

Olmert zegt in het interview te betwijfelen of Mahmud Abbas, de vermoedelijke opvolger van Yasser Arafat als leider van de Palestijnse Autoriteit, vrede kan sluiten met Israël. In plaats van extremistische Palestijnen het hoofd te bieden, zoals Israël en de Verenigde Staten verlangen, kiest Abbas ervoor om met hen samen te werken. Zonder optreden tegen de extremisten „zien wij niet veel kans op vooruitgang”, zei Olmert.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer