„Geef geen gift maar offer”
„Dit tempo heb ik nog nooit meegemaakt. De curve gaat steil omhoog.” Directeur J. Lock van Woord en Daad is opgetogen en verwonderd over de spontane vrijgevigheid van zijn achterban voor de slachtoffers van de zeebeving in Azië. Ook andere woordvoerders van christelijke hulporganisaties zijn hoopvol gestemd.
Bij Woord en Daad kwamen maandagmorgen vroeg de eerste telefoontjes binnen. „Mensen vroegen of wij in actie kwamen voor de slachtoffers in het rampgebied. Toen we ze vertelden dat onze samenwerkingspartners in de overzeese gebieden al hard aan de slag waren, zegden ze onmiddellijk geld toe”, aldus directeur Lock. Omdat veel mensen hun giften via internet overmaken, kan de organisatie in korte tijd vaststellen hoeveel de dagopbrengst bedraagt: op maandag 35.000 euro en op dinsdag opnieuw hetzelfde bedrag. Op woensdag kwam er bijna 52.000 euro binnen. Dat brengt de voorlopige stand op 121.599 euro.
„Voor ons is dit een record”, zegt Lock. „Als een ramp op maandagochtend bekend wordt, duurt het meestal tot donderdag voor de eerste giften binnen zijn.”
Inmiddels heeft de organisatie de nood in de getroffen gebieden ook voorgelegd aan kerkenraden en aan speciale delen uit de achterban. Lock: „Er is een aparte mailing gegaan naar gezinnen die via financiële adoptie een band hebben met de regio. Ook de donateurs van wie we weten dat ze bij voorkeur doneren aan noodhulpacties zijn aangeschreven. Die kunnen we namelijk apart traceren.”
Ook bij ZOA-Vluchtelingenzorg stroomt het geld binnen. Woordvoerder O. Kamsteeg: „Op dit moment staat de teller op ruim 2 ton.” De hulporganisatie heeft inmiddels 600.000 euro overgemaakt uit haar noodhulpfonds voor hulp in Sri Lanka. „Afhankelijk van de eindopbrengst van de actie zal dat bedrag verder worden verhoogd.” ZOA opent geen apart gironummer, wel stemt het de wervingscampagne zoals gebruikelijk af met Woord en Daad. Zowel het werven van gelden als het besteden ervan gaat in gezamenlijk overleg.
De evangelische ontwikkelingsorganisatie TEAR fund, die zich in het verleden regelmatig aansloot bij noodhulpacties van ZOA en Woord en Daad participeert in de actie van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO), die speciaal voor deze ramp het gironummer 555 hebben geopend.
Bij Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK) zijn nog geen bankafschriften binnen. „Over een opbrengst valt dus nog niets te zeggen”, zegt directeur J. Bor. Wel kreeg de directeur inmiddels diverse toezeggingen van particulieren. „Er is een duidelijke tendens tot hulpvaardigheid.” Namens de SDOK is inmiddels één hulpverlener actief in Sri Lanka. „Hij heeft enkele duizenden euro’s te besteden voor de ergste nood”, aldus Bor.
Net als Bor rekent ook ir. J. van Heteren van het deputaatschap voor hulpverlening in bijzondere noden van de Gereformeerde Gemeenten op een grote offervaardigheid. „Ik verwacht in meerdere gemeenten collectes.” Inmiddels informeerden ook diverse denominaties buiten de Gereformeerde Gemeenten of het zinvol is namens dit deputaatschap geld in te zamelen.” Van Heteren: „Dat is het zeker. We onderhouden contacten met protestantse kerken in Sri Lanka.” Zijn advies: „Geef een offer in plaats van een gift. We zijn rijk en verrijkt geworden en kunnen de oudejaarswijn best laten staan.”