Algemene staking Venezuela houdt aan
Werknemers- en werkgeversorganisaties in Venezuela hebben hun confrontatie met president Hugo Chávez aangescherpt en opgeroepen tot een algemene staking.
De voorzitter van de grootste vakfederatie van Venezuela, de CTV, zei dat de 48-uursstaking die dinsdag begon, voor onbepaalde tijd wordt voortgezet. De werkgeversorganisatie Fedecámaras sloot zich bij het protest aan.
Carlos Ortega, voorzitter van de Venezolaanse Arbeiders Confederatie (CTV), noemde „vergeldingen op straat” door de regering van president Hugo Chávez als reden voor de stakingsoproep. Voorzitter Pedro Carmona van Fedecámaras voerde aan dat de regering weigert het nu een maand durende conflict binnen de staatsoliemaatschappij Petróleos de Venezuela (PDVSA) op te lossen. De president benoemde op 25 februari een nieuwe bedrijfsleiding, die niet door iedereen wordt geaccepteerd.
Carmona zei dat het niet langer meer gaat om de strijd om het staatsoliebedrijf en economische problemen, maar om de politieke leiding van het land. Ook hij noemde „onderdrukking van demonstraties in de straten van Caracas” als een reden voor zijn besluit om zich bij het protest aan te sluiten. In een poging het leger achter zich te krijgen drong hij er bij de strijdkrachten op aan zich niet te laten politiseren.
De regering van Chávez beschuldigt Ortega en Carmona van een samenzwering om hem af te zetten. De president noemde zijn tegenstanders vorige week, toen de vakbonden een langzaamaanactie begonnen, „subversieven” en „terroristen.”
De CTV en Fedecámaras hadden eerder woensdag al met een staking voor onbepaalde tijd gedreigd als Chávez de noodtoestand zou uitroepen, waarmee hij protestacties de kop in zou kunnen drukken en tegenstanders in de oliemaatschappij ontslaan. Vice-president Diosdado Cabello ontkende echter dat de regering een noodtoestand overwoog. Ook sprak hij de bewering van een generaal van de Nationale Garde tegen dat Chávez het bevel had gegeven tot de verwijdering van duizenden demonstranten voor het hoofdkantoor van PDVSA.
De animo voor de staking leek woensdag af te nemen, maar de aanvoer van olie kwam wel in de knel, meldde PDVSA. De regering zei kopers en verkopers vrijgesteld te hebben van de verplichting hun contracten na te komen. De problemen met de olieproductie in Venezuela en die in Irak, waar de regering de export aan bondgenoten van Israël heeft gestaakt, zorgden voor onrust op de oliemarkt. Venezuela is op drie landen na de grootste olieproducent ter wereld.
Chávez heeft met zijn regeerstijl per decreet, naar eigen zeggen om de grote armoede te lijf te gaan, zowel werknemers als werkgevers tegen zich in het harnas gejaagd. Woensdag keerde zich bovendien opnieuw een generaal tegen de president, de vijfde inmiddels, met de beschuldiging dat hij de strijdkrachten politiseert en tegen de bevolking liegt over de aanwezigheid van Colombiaanse guerrillastrijders bij de grens met Colombia. „Meneer de president, u hebt het land verraden”, zei generaal Néstor González González.