Kerk & religie

Archeologen vinden grafgrot uit tijd Ramses II

Archeologen hebben in het Nationale Park Palmachim Strand in Israël een grafgrot ontdekt uit de tijd van Ramses II. Hij was mogelijk de farao tijdens de uittocht van de Israëlieten uit Egypte.

Alfred Muller
20 September 2022 08:53Gewijzigd op 20 September 2022 13:09
Israëlische archeologen ontdekten vorige week in het Nationale Park Palmachim Strand in Israël een grafgrot uit de tijd van de Egyptische farao Ramses II. beeld Emil Aladjem, Israëlische Oudheidkundige Dienst
Israëlische archeologen ontdekten vorige week in het Nationale Park Palmachim Strand in Israël een grafgrot uit de tijd van de Egyptische farao Ramses II. beeld Emil Aladjem, Israëlische Oudheidkundige Dienst

Dat hebben de Israëlische Oudheidkundige Dienst en de Dienst voor Natuur en Parken zondag bekendgemaakt.

De grafgrot werd vorige week ontdekt nadat een graafmachine een steen verwijderde. Die bleek het dak van een graf te zijn. De Dienst voor Natuur en Parken is bezig met de uitbreiding van het park.

Hiernamaals

Dror Sitron, inspecteur van de Israëlische Oudheidkundige Dienst, was degene die de grot ontdekte. Archeologen plaatsten een ladder in de ruimte en daalden af. Het graf bleek onaangetast.

De uitgehouwen grafkelder is vierkant van vorm en heeft een steunpilaar in het midden. De tientallen potten en bronzen voorwerpen bevonden zich op dezelfde plaats als waar ze 3300 jaar geleden werden neergelegd. De mensen dachten destijds dat de overledenen de voorwerpen nodig hadden in het hiernamaals.

Bronstijddeskundige dr. Eli Yannai sprak van een ontdekking „die slechts één keer in een leven voorkomt.” Omdat de voorwerpen onaangeroerd zijn gebleven, hopen wetenschappers dankzij moderne onderzoeksmethoden nieuwe informatie te vinden over begrafenisgebruiken.

Yannai veronderstelt dat sommige voorraadpotten langs de kust van Syrië en Libanon zijn vervaardigd. Goederen werden geïmporteerd uit Tyrus, Sidon en andere havens langs de Libanese kust. Ook zijn er bronzen pijlpunten gevonden.

Volgens Yannai dateren de vondsten uit de dertiende eeuw voor Christus, oftewel de late bronstijd. Tijdens de lange regering van Ramses II (1279-1213 voor Christus) heerste Egypte over het land Kanaän. Egypte zorgde dat de internationale handel kon bloeien.

Gestolen

Ramses II was een van de belangrijkste en machtigste farao’s. In een tempel bij Memphis in Egypte werd in 1820 een 10 meter lang beeld van Ramses II gevonden. Uit de mummie van de machthebber bleek dat hij leed aan kiespijn en artritis.

Nadat de grafgrot vorige week was ontdekt, zijn er toch nog enkele voorwerpen gestolen. Dat gebeurde ondanks het feit dat de grafgrot werd afgesloten en bewaakt. Een onderzoek is begonnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer