Economie

België komt met uitgebreid steunpakket

België komt met een uitgebreid steunpakket om gestegen energierekeningen voor burgers en bedrijven het hoofd te bieden. Dat maakte de Belgisch premier Alexander de Croo vrijdag bekend.

Redactie economie
19 September 2022 11:27
Alexander de Croo. beeld EPA, Stephanie Lecocq
Alexander de Croo. beeld EPA, Stephanie Lecocq

Gezinnen krijgen in de maanden november en december onder andere een tegemoetkoming van 135 euro per maand voor gas en 61 euro voor elektriciteit. Voor de hogere inkomens geldt de toeslag niet, al krijgen zij wel een belastingvoordeel. Ook gezinnen die nog een voordelig energiecontract hebben vallen buiten de regeling.

De Belgische regering nam eerder al verschillende maatregelen om de energiefactuur te drukken. Zo werd het sociaal tarief voor de laagste inkomens uitgebreid en verlengd. Ook de btw op gas en elektriciteit ging omlaag. „Het probleem is echter dat de prijzen zo hard zijn blijven stijgen dat ook de middenklasse in de problemen komt”, legde De Croo uit.

Het sociaal tarief komt ongeveer aan 20 procent van de bevolking ten goede. Van dit basispakket zou zowat 85 procent kunnen profiteren, dus ook de brede middenklasse. Voor gezinnen die met stookolie verwarmen, wordt de bestaande cheque opgetrokken van 225 euro naar 300 euro.

De regering neemt ook maatregelen ten gunste van bedrijven. Ondernemingen in moeilijkheden zullen hun afdracht van sociale lasten over een lange periode kunnen uitsmeren. Verder komt Brussel met een tijdelijke werkloosheidsregeling voor bedrijven die door de hoge energierekening in de problemen komen en de productie bijvoorbeeld stil moet leggen. Deze regeling is vergelijkbaar met maatregelen tijdens corona. Ook worden bedrijven tegen faillissementen beschermd als ze de energienota niet meer kunnen betalen. Ook zal België de accijnzen verlagen.

Verenigd Koninkrijk

Ook andere landen zitten niet stil. Zo is Frankrijk van plan om de stijging van de energieprijs voor huishoudens te beperken tot 15 procent. Die stap kost de overheid 16 miljard euro in 2023. Om de energiezekerheid te versterken is de Duitse regering van plan om de drie grote gasimporteurs Uniper, VNG en Securing Energy for Europe (SEFE) over te nemen.

De Britse regering werkt momenteel aan een plan om de energierekening voor bedrijven te halveren. Dat plan is onderdeel van een steunpakket van 40 miljard pond (krap 46 miljard euro) waar premier Liz Truss momenteel de laatste hand aan legt.

Met de reddingsoperatie wordt de groothandelsprijs die is opgenomen in zakelijke energiecontracten verlaagd. Deze wordt dan vastgesteld op ongeveer hetzelfde bedrag dat in rekening wordt gebracht aan huishoudens. Dat zou ongeveer een korting van 50 procent kunnen betekenen voor bedrijven die onlangs hun contracten hebben vastgezet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer