Maatregelenladders moeten samenleving zo lang mogelijk openhouden
Het kabinet heeft een set „maatregelenladders” aan de Tweede Kamer gestuurd die duidelijkheid moet verschaffen over de coronasituatie. Het gaat om 29 sets maatregelen, ingedeeld per sector. Deze maatregelen lopen in vier sporten van licht naar zwaar, schrijft zorgminister Ernst Kuipers aan de Tweede Kamer. Volgens de plannen blijft het mogelijk om mondkapjes, coronatoegangsbewijzen en anderhalve meter afstand weer te gaan verplichten.
Uitgangspunt van de langetermijnaanpak van corona is om de samenleving zo lang mogelijk open te houden, zo maakte het kabinet al eerder bekend. De afgelopen maanden hebben verschillende sectoren zelf plannen ontwikkeld waarin ze kunnen inspelen op een eventuele nieuwe coronagolf. De maatregelenladders zijn een praktische uitwerking van deze sectorplannen.
De maatregelen lopen uiteen van looproutes en handpompjes bij de ingang tot zwaardere maatregelen. De vier niveaus hebben ieder een kleur gekregen. Het eerste niveau (groen) is altijd van kracht en gaat bijvoorbeeld over ventilatie en schoonmaken. Als de zorgen over het virus toenemen (geel) kunnen bedrijven vrijwillig preventiemaatregelen treffen, zoals schermen en looproutes. Uiteindelijk kan de staat ingrijpen met interventiemaatregelen (oranje) zoals coronatoegangsbewijzen en mondkapjes. Sectoren kunnen dan zelf ook extra maatregelen treffen, zoals het afgeven van een thuiswerkadvies.
Als het nog verder uit de hand loopt, kunnen „noodremmaatregelen” getroffen worden. Die situatie is rood gekleurd op de ladder. Wat er dan gebeurt, is niet uitgewerkt. De enige maatregel die op de ladders altijd uitgesloten blijft, is dat mensen in ieder geval moeten kunnen blijven sporten en bewegen. Ook het onderwijs heeft een uitzonderingspositie, omdat daar in het negatiefste scenario niet iedereen tegelijk naar de onderwijsinstelling mag komen. Die plannen waren eerder al aan de Kamer gestuurd.
Volgens Kuipers „bieden de maatregelenladders en onderliggende sectorplannen zoveel mogelijk maatwerk, voorspelbaarheid en transparantie en kan men wanneer nodig op tijd voorbereidingen treffen”. Welke maatregelen het kabinet treft, wordt op basis van allerlei adviezen bepaald door het kabinet.
Het RIVM komt met een „thermometer” die aangeeft hoe de virussituatie op dat moment is. Het instituut gebruikt daarvoor ook vier niveaus, maar die hangen niet rechtstreeks samen met de maatregelenladder, waarschuwt Kuipers. De thermometer wordt wel bekeken voor de besluitvorming over de ladders.