Buitenland

Janoekovitsj steeds verder in het nauw

De Oekraïense presidentskandidaat Viktor Janoekovitsj raakt steeds verder in het nauw bij zijn pogingen om in het centrum van de macht te blijven.

ANP/AFP/DPA
30 December 2004 07:18Gewijzigd op 14 November 2020 02:03

Een klacht tegen het verloop van de presidentsverkiezingen is ongegrond verklaard, zijn vice-premier is ontslagen en demonstranten hebben een kabinetszitting van de premier verhinderd.

De verkiezingen werden zondag gewonnen door oppositieleider Viktor Joesjtsjenko, maar volgens de premier is gefraudeerd bij de stembusgang. Nadat de uitslag bekend was geworden, verklaarde de op Rusland georiënteerde Janoekovitsj het resultaat te zullen aanvechten. Hij zei toen de overwinning van zijn pro-westerse rivaal nooit te zullen erkennen. Joesjtsjenko zei woensdag dat Janoekovitsj „het zicht op de realiteit is kwijtgeraakt".

De Centrale Kiescommissie meldde woensdag dat het dinsdagavond laat bezwaarschriften over de vermeende fraude van Janoekovitsj had ontvangen. Daarin somt de premier overtredingen van de kieswet in alle 225 kiesdistricten op. De bezwaarschriften konden daarna aan het hooggerechtshof worden voorgelegd. Een van de vier klachten werd woensdag ongegrond verklaard omdat die te laat zou zijn ingediend. De andere drie klachten worden wel in behandeling genomen.

De Centrale Kiescommissie van Oekraïne maakte dinsdag bekend dat de pro-westerse Joesjtsjenko 51,99 procent van de stemmen heeft behaald en zijn pro-Russische tegenstrever Janoekovitsj 44,19 procent. Joesjtsjenko kan echter niet tot winnaar worden uitgeroepen zolang niet alle klachten over onregelmatigheden bij de stembusgang zijn onderzocht en zijn rivaal Janoekovitsj nog beroep kan aantekenen.

Internationale waarnemers zeiden eerder al dat ze redelijk te spreken waren over het verloop van de verkiezingen. Eind november waren de rollen nog omgedraaid. Toen had Janoekovitsj de tweede ronde van de presidentsverkiezingen gewonnen en klaagde Joesjtsjenko over onregelmatigheden. Het hooggerechtshof besliste toen na massale binnenlandse demonstraties en grote buitenlandse druk dat de verkiezingen moesten worden overgedaan.

De druk op Janoekovitsj om nu eindelijk de handdoek in de ring te gooien, is woensdag vergroot door president Leonid Koetsjma, die zijn vice-premier Andrei Kljoejev, die belast was met Energiezaken, ontsloeg. Kljoejev is een politieke bondgenoot van Janoekovitsj. Ook Koetsjma stond lange tijd aan de kant van Janoekovitsj, maar lijkt nu op te schuiven in de richting van overwinnaar Joesjtsjenko.

Overigens heeft premier Janoekovitsj woensdag een kabinetsbijeenkomst in het regeringsgebouw moeten afgelasten. Hij besloot daartoe vanwege een blokkadeactie door aanhangers van Joesjtsjenko. Die riep zijn aanhang dinsdag op tot de blokkade om te voorkomen dat de premier na zijn verkiezingsnederlaag zijn werk zou hervatten. De winnaar van de presidentsverkiezingen noemt de regering-Janoekovitsj illegaal, omdat het parlement vorige maand een motie van wantrouwen heeft aangenomen. Maar om het besluit in werking te laten treden moet de motie worden ondertekend door Koetsjma, die dat vooralsnog niet heeft gedaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer