„Christenen worden het meest vervolgd”
Christenen behoren tot de meest gediscrimineerde groepen ter wereld. „Puur omdat ze christen zijn” worden zo’n 200 miljoen mensen gediscrimineerd of vervolgd, schrijft de Evangelische Wereldalliantie (WEA).
De WEA heeft een verklaring gestuurd naar de mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties (VN), die van 18 maart tot 26 april in Genève vergadert. Namens 150 miljoen evangelicalen en 114 landen spreekt de WEA grote bezorgdheid uit over de schending van de mensenrechten in de wereld. Fel haalt ze uit naar het grove misbruik dat van de godsdienst wordt gemaakt, bijvoorbeeld om conflicten aan te wakkeren of terreurdaden te plegen. Met de aanslagen van 11 september vorig jaar is dat weer duidelijk geworden, aldus de verklaring.
Volgens de WEA betekent de Verklaring van de rechten van de mens ook dat mensen vrij hun godsdienst moeten kunnen uitoefenen. Daarbij hoort zowel de keus tot welke godsdienst je wilt behoren, als het veranderen van godsdienst. Op dit moment wordt de godsdienstvrijheid in elk werelddeel aangetast, aldus het rapport. De internationaal erkende normen ter bescherming van de godsdienstvrijheid moeten gehandhaafd worden, vindt de WEA. Ze gelden immers voor alle mensen, ongeacht tot welk geloof, ras of volk men behoort. „Vergrijpen als volkerenmoord, slavernij, marteling en verwoesting van heiligdommen moeten met internationale sancties worden bestraft.”
De WEA legt verder de vinger bij het onderscheid maken binnen het christelijk geloof zelf. De publieke uitoefening van de godsdienst mag niet voorbehouden blijven aan een ’meerderheidskerk’. Kleine geloofsgemeenschappen ”sekten” noemen, keurt de WEA af. Ze veroordeelt elke vorm van „religieus totalitarisme”, zoals de verwoesting van Boeddhabeelden in Afghanistan onder het Taliban-regime.
Waarom worden juist christenen zo sterk gediscrimineerd? Hoewel christenen zich in de regel inzetten voor eerlijkheid, waarheid, hard werken en naastenliefde, ziet men hen vaak als een bedreiging van de maatschappij, stelt de organisatie vast. De discriminatie varieert van brandmerking (bijvoorbeeld als ”destructieve sekte” of als ”tweederangs burgers”) tot vervolging door staatsorganen of religieuze fanatisten. Als redenen voert de WEA aan dat christenen vaak worden gezien als aanhangers van een westerse godsdienst, die een bedreiging zou vormen voor de nationale identiteit; christenen spreken zich openlijk uit voor democratie en mensenrechten en zetten zich in voor verdrukten in de samenleving; andere religies voelen zich vaak door de getalsmatige dominantie van christenen bedreigd.
De verklaring heeft ook een boodschap voor christenen: laten ze missionaire begrippen die tot misverstand of karikaturen kunnen leiden, vermijden, zoals de term ”kruistocht” of de uitdrukking ”een gebied innemen”.
Naast de bestaande commissie heeft de WEA een nieuw en breder platform opgericht, onder de naam ”Eerste stap”. Het platform is op 1 april in het leven geroepen en wordt bevolkt door diplomaten, politici en journalisten uit aangesloten landen. Als voorzitters fungeren de Finse europarlementariër Eija-Riita Korhola en de Amerikaanse oud-ambassadeur Robert A. Seiple. De naam van het forum is ontleend aan een oud Chinees spreekwoord: „Ook een reis van 10.000 mijl begint met een eerste stap.”