Binnenland

Bloemen en bonbons van blijde burgers

Sleutels, portemonnees en tassen. Hoofdagent Alfred van Beilen (32) van de Amersfoortse politie kan nog wel een tijdje doorgaan met het opnoemen van gevonden voorwerpen die burgers aan de balie van het hoofdbureau komen brengen. „Wat te denken van een complete kinderwagen?”

Ewout van der Staaij
29 December 2004 11:22Gewijzigd op 14 November 2020 02:03
AMERSFOORT - Het geeft hoofdagent Alfred van Beilen van de Amersfoortse politie veel voldoening als hij mensen kan helpen. „De ene keer brengt een burger een bloemetje, de andere keer heb je iemand voor je die wat minder blij is.” - FotoRD, Henk Visscher
AMERSFOORT - Het geeft hoofdagent Alfred van Beilen van de Amersfoortse politie veel voldoening als hij mensen kan helpen. „De ene keer brengt een burger een bloemetje, de andere keer heb je iemand voor je die wat minder blij is.” - FotoRD, Henk Visscher

Dinsdagmorgen, 09.00 uur. Het is niet druk bij de balie. Af en toe druppelen een paar mensen binnen die de sneeuwbuien hebben getrotseerd. Een vrouw meldt zich bij de twee agenten die de balie bemannen. Ze is de weg kwijt. Van Beilen: „Het geeft je veel voldoening als je mensen hier kunt helpen.”

De groepschef van de afdeling service van de politie weet niet goed meer waarom een dankbare burger in april een grote bos bloemen afleverde op het politiebureau. „Het was in ieder geval erg leuk. Het klinkt wat afgezaagd, maar geen dag is hier hetzelfde. De ene keer brengt een burger een bloemetje, de andere keer heb je iemand voor je die wat minder blij is. We krijgen hier klanten van allerlei pluimage.”

Van Beilen ontkent niet dat het leuk is als tevreden mensen zich bij de politie melden. „Maar het is eigenlijk veel leuker om mensen tevreden te stellen die dat eerst niet zijn. Ons bureau staat aan de looproute van het station naar het centrum. Daardoor weten mensen ons makkelijk te vinden. Dat geeft helemaal niet.”

Een enkele keer moeten de agenten een boze burger de deur wijzen. „Uitgangspunt is dat we onze uiterste best doen om mensen te helpen. Het houdt een keer op als ze iets van ons gedaan willen krijgen dat echt niet kan. Gelukkig zijn dat excessen. Het is altijd belangrijk hoe je mensen tegemoet treedt. Daar kun je veel mee winnen.”

Burgers staan niet dagelijks in de rij voor de balie met een bos bloemen of een taart. Toch komt het meer dan eens voor. „De regel is dat we niets mogen aannemen. Integriteit hebben we hoog in ons vaandel staan. Maar het is ook zo wat om een kleinigheid te weigeren van mensen die oprecht dankbaar zijn. Laat het wel duidelijk zijn dat we het geven van geschenken niet gaan promoten.”

Het is wel eens voorgevallen dat een burger een bankbiljet op de balie legde, omdat hij tevreden was over het werk van de politie. „Die was slim, want hij deed het op een moment dat er even niemand achter de balie zat. Tja, wat doe je dan met dat geld? We hebben toen het geld overgemaakt voor een goed doel.”

Ook bellen mensen regelmatig naar het bureau om blijk te geven van hun tevredenheid over de goede afloop van een zaak. „We krijgen ook wel eens bedankbrieven. Je moet er nuchter onder blijven. We doen ons werk zo goed mogelijk. Negen van de tien keer brengen mensen een verloren voorwerp naar de politie. Dan kunnen mensen ons wel dankbaar zijn, maar we kunnen het niet zonder hulp van het publiek. Dat neemt niet weg dat je er een goed gevoel aan overhoudt als door inzet van de politie een vermist persoon wordt gevonden.”

Van Beilen heeft dit jaar nog geen kerstkaarten van burgers gezien. „Soms zijn er mensen die ons rond deze dagen een kaartje sturen. Het zijn waarschijnlijk vaak alleenstaande ouderen die het gevoel van de feestdagen toch met iemand willen delen. Er komt ook regelmatig een dak- of thuisloze even buurten. Die moet dan zijn hart luchten. Maar we zijn geen inloophuis voor zwervers.”

De politie krijgt niet alleen bedankjes van burgers, het korps geeft ook zelf wel eens wat weg. „Veel mensen denken dat de politie voor veiligheid moet zorgen. Dat is ook zo, maar we kunnen het nooit alleen. Als dankzij hulp van een oplettende burger een bepaalde zaak kan worden opgelost, besluiten we soms zo iemand in het zonnetje te zetten met bijvoorbeeld een bos bloemen.”

De hoofdagent kan nog lachen om het verhaal achter een vlak voor Kerst gevonden attachékoffer. „Iemand bracht die bij de balie met de mededeling dat hij dat ding met geen mogelijkheid open kreeg. Toen dat uiteindelijk een agent wel lukte, bleken er allerlei belangrijke documenten in te zitten. De koffer was van een professor die met een onderzoek bezig was. We hebben uiteraard contact met hem opgenomen om de vondst te melden. Hij was zo blij dat hij een grote zak kerstchocola voor ons meenam toen hij zijn spullen kwam ophalen. Ook al waren we in dit geval slechts tussenpersoon, het geeft veel voldoening om mensen te kunnen helpen.”

Op zoek naar het verhaal achter opvallende berichtjes van het afgelopen jaar. Vandaag deel 6 in een serie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer