Medicijn Bextra in de ban
Artsen moeten voorzichtig te zijn met het voorschrijven van de pijnstillers Celebrex en Bextra voor hartpatiënten. Bextra is zelfs helemaal in de ban gedaan voor patiënten die een kransslagaderoperatie hebben ondergaan.
Met deze mededelingen reageert het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) op het advies van Zweedse collega’s van het bureau voor medische producten om helemaal geen medicijnen uit deze categorie -zogeheten cox-2-remmers of coxibs- meer voor te schrijven aan patiënten met een verhoogd risico op hartkwalen en patiënten met een verhoogd risico op maagbloedingen.
De Zweden komen tot deze aanbeveling naar aanleiding van een studie uitgevoerd door het Amerikaanse National Cancer Institute waaruit blijkt dat celecoxib, (stofnamen: Celebrex, Solexa en Onsenal) het risico op hartaanvallen vergroot. Uit het Amerikaanse onderzoek blijkt dat behandeling met 400 of 800 mg celecoxib per dag een respectievelijk 2,5 maal en een 3,4 maal verhoogde kans op hartaanvallen geeft. De studie is na ontdekking van deze tussenresultaten direct stopgezet. Een andere lopende studie van fabrikant Pfizer is naar aanleiding van deze uitkomsten eveneens gestaakt.
Het Europees geneesmiddelenagentschap (EMEA) heeft artsen inmiddels laten weten dat twee medicijnen uit dezelfde categorie, Bextra (stofnaam valdecoxib) en Dynastat (parecoxib), om dezelfde reden niet meer mogen worden voorgeschreven aan patiënten die een bypassoperatie van de kransslagaders naar het hart hebben ondergaan. Patiënten die thans met Bextra of Dynastat worden behandeld en op het punt staan om een kransslagaderoperatie te ondergaan, moeten hun arts informeren over het feit dat ze deze medicijnen slikken, aldus EMEA.
Onderzoek heeft daarnaast uitgewezen dat Bextra binnen twee weken na het slikken van de eerste pil bovendien kan leiden tot ernstige huidreacties in de vorm van rode onregelmatige vlekken. Het aantal meldingen van deze bijwerking van Bextra ligt hoger dan voor andere coxibs. De behandeling met Dynastat en Bextra dient gestaakt te worden bij de eerste tekenen van huiduitslag, beschadigingen van de slijmvliezen of enig ander teken van overgevoeligheid, aldus EMEA.
Sinds rofecoxib (Vioxx) van producent MSD begin oktober uit de handel werd genomen, is er groeiende bezorgdheid dat ook de andere coxibs schadelijke bijwerkingen hebben.
Producent Pfizer, die zowel valdecoxib als celecoxib op de markt brengt, waarschuwde op 15 oktober dat er mogelijk ook bij valdecoxib problemen met het hart op kunnen treden. Nadat het Zweedse bureau voor medische producten op 17 december adviseerde om het gebruik van alle coxibs te staken, kelderde de aandelenkoers van Pfizer met 20 procent.