Speciaal plan voor dood Elizabeth in Schotland: Operatie Eenhoorn
Er bestaat een speciaal plan voor het geval de Britse koningin Elizabeth in haar Schotse kasteel Balmoral komt te overlijden. Onder de titel Operatie Eenhoorn is daarin geregeld wat er in dat geval moet gebeuren.
De koningin verblijft jaarlijks drie maanden in het kasteel en daarom zijn voor de eventualiteit van haar overlijden daar speciale voorbereidingen getroffen. Die lekten drie jaar geleden uit via de Schotse krant The Herald.
De plannen behelzen onder meer dat Elizabeth wordt opgebaard in Holyroodhouse, een paleis in Edinburgh dat als haar officiële Schotse residentie geldt. Daarna zou haar kist naar de kathedraal op de Royal Mile worden vervoerd, om tenslotte vanaf het centrale station Waverley per koninklijke trein langs de oostelijke kustlijn naar Londen te worden gebracht.
De koninklijke begrafenis zou tien dagen na het overlijden van de koningin plaatsvinden.
De Schotse autoriteiten houden er rekening mee dat honderdduizenden mensen naar Holyroodhouse zouden komen om afscheid te nemen van Elizabeth, de enige vorst die veel Britten hun hele leven gekend hebben. Ook langs de treinroute verzamelen zich naar verwachting talrijke mensen om bloemen naar de passerende trein te gooien.
Een ander protocol voor wat er na het overlijden van de koningin gaat gebeuren werd in 2017 nauwgezet gereconstrueerd door het dagblad The Guardian. Onder de codenaam London Bridge is Down zou minutieus zijn voorbereid wat er allemaal gebeurt vanaf dat moment.
Vanaf het moment dat Elizabeth de ogen voorgoed heeft gesloten is Charles koning. Zijn broers en zus kussen dan zijn hand. Daarop komt een keten op gang waarin mensen in volgorde van belangrijkheid op de hoogte worden gebracht via beveiligde telefoonlijnen met de code „London Bridge is down”.
Het publiek wordt op de hoogte gebracht met een nieuwsflash naar alle media simultaan. Gelijktijdig hangt een in rouwkleding gestoken lakei een mededeling met zwarte rand aan het hek van Buckingham Palace. De website van het paleis gaat op zwart met alleen nog diezelfde mededeling. Het Hoger- en Lagerhuis worden teruggeroepen voor een speciale zitting.
Op de dag na het overlijden wordt Charles formeel uitgeroepen tot koning. Dat gebeurt eerst in St. James’s Palace, dan vanaf het balkon van Buckingham Palace, op Trafalgar Square en vervolgens in andere steden in het land. Charles moet in de dagen tot de begrafenis de vier landsdelen van het Verenigd Koninkrijk bezoeken.
De koningin wordt in Londen eerst opgebaard in de troonzaal van Buckingham Palace, waar haar medewerkers afscheid kunnen nemen. Op de vierde dag na haar overlijden zou de kist worden verplaatst naar het parlementsgebouw Westminster Hall, waar die op een in paars gehulde verhoging wordt geplaatst en het publiek vier dagen lang 23 uur per dag kan langslopen. Naar verwachting maken een half miljoen mensen van die gelegenheid gebruik.
Na tien dagen vindt de begrafenis plaats. Voor het eerst sinds 1760 is de uitvaartdienst van een Britse monarch in Westminster Abbey. Elizabeth wordt daarna bijgezet in St. George’s Chapel bij haar woonkasteel Windsor, waar ruim een jaar geleden ook haar man Philip zijn laatste rustplaats vond.