Oxford op weg naar beter vaccin tegen malaria
De universiteit van Oxford denkt met een malariavaccin te kunnen komen dat veel doelmatiger is dan het enige tot nog toe goedgekeurde malariavaccin, Mosquirix. Dat melden Britse media. Het gaat om een vaccin met de naam R21/Matrix-M. Het bleek na vier doses een werkzaamheid van 70 tot 80 procent te hebben bij testgroepen, in totaal ruim vierhonderd kinderen in Burkina Faso, Het zou ook nog eens goedkoop en op grote schaal te produceren zijn.
Er volgt nog dit jaar een proef met bijna 5000 kinderen, maar de Indiase vaccinfabrikant Serum Institute of India zou al klaar staan om meer dan 100 miljoen doses per jaar te maken.
Afgelopen zomer meldden onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen dat zij meenden een middel te hebben ontwikkeld tegen de verspreiding van malaria. Als een malariamug een mens steekt die ermee geïnjecteerd is en diens bloed opzuigt, worden de malariaparasieten in die mug onschadelijk gemaakt, maakten ze op uit klinisch onderzoek. De gestoken persoon kan zelf nog wel malaria krijgen, maar als de mug in kwestie daarna een ander prikt zal besmetting waarschijnlijk uitblijven.
Degene die zich met het nieuwe middel laat inenten, doet dat dus voor anderen en voor de bestrijding van de ziekte in het algemeen. De wetenschappers hebben nu plannen in voorbereiding om het middel TB31F te testen in het veld in Afrika.
De mens kan zichzelf allang tegen de gevolgen van een malariabesmetting beschermen door het slikken van malariapillen, maar die staan niet iedereen altijd ter beschikking. Malaria is met meer dan 200 miljoen gevallen en meer dan 600.000 doden per jaar één van de belangrijkste infectieziekten.