Kerk & religie

CSFR-studenten bezinnen zich op wereldmachten

CSFR-studenten uit heel het land zijn deze week voor drie dagen bijeen in het Brabantse plaatsje Someren. Warme associaties die de plaatsnaam zou kunnen oproepen volstaan niet. De riante kampeerboerderij ligt midden in het witbesneeuwde landschap even buiten het dorp.

Kerkredactie
29 December 2004 09:20Gewijzigd op 14 November 2020 02:03

Buiten lijkt de tijd stil te staan. Binnen staan zo’n 170 leden van de reformatorische studentenvereniging tijdens de winterconferentie stil bij het dynamische thema: „Wie drijft de volken? De strijd tussen de wereldmachten”.

Het onderwerp lijkt een uitzondering op de regel te zijn. „Vaak staan er theologische thema’s centraal op de conferentie. Dit keer wilden we een meer maatschappelijk thema. Eerst zaten we te denken aan globalisering, maar dat is toch erg specifiek. Dat is de redenen waarom we uiteindelijk voor een meer politiek-sociale insteek hebben gekozen”, aldus Jan Willem Duitman. De Utrechtse student is dit jaar preses van de themacommissie.

Het thema lijkt de studenten te bevallen. Duitman heeft nog geen negatieve reacties gehoord. Op zich is dat niet verwonderlijk, gezien de actualiteit ervan. „Het is een thema dat op dit moment erg speelt”, aldus de preses.

Dat niet alleen wordt ingespeeld op de actualiteit blijkt wel uit de aangeboden workshops. De studenten konden zich gisteren inschrijven voor twee van de acht aangeboden workshops. Een verscheidenheid aan onderwerpen passeert in de workshops de revue. Zo kan bijvoorbeeld aan de hand van de standpunten van Abraham Kuyper en ds. G. H. Kersten over macht en christendom worden gediscussieerd over de vraag of „Kuyper gekerstend moet worden.”

Een opvallend eigentijds onderwerp wordt behandeld in de workshop over het christelijke karakter van Europa en de vraag of Turkije lid mag worden van de EU. Marten Kodde en Pieter de Visser leiden de workshop. Beide studenten zijn lid van Johannes Calvijn, het CSFR-dispuut in Delft. Kodde is tweedejaarsstudent ruimtelijke ordening en planologie, De Visser is tweedejaarsstudent technische natuurkunde.

Ondanks dat het weinig raakvlakken heeft met de studierichting van beide studenten vinden ze het de moeite waard om zich te verdiepen in dit onderwerp. Kodde: „Vanwege de Turkije-kwestie is dit onderwerp nu actueel. In tegenstelling tot wat in de media vaak gebeurt proberen wij te kijken naar de gedachten achter het Europese integratieproces.”

De interesse voor het onderwerp wordt gedeeld door zo’n tien medestudenten. De achtergrond van de studenten is divers. Opvallend is dat vooral studenten die een technische opleiding volgen, zich voor deze workshop hebben ingeschreven. Uit de discussie blijkt echter dat de studenten het belang van het onderwerp buiten hun eigen vakgebied zeker inzien.

Na een korte uiteenzetting over „de weg van het europeanisme” prikkelen de workshopleiders de studenten met enkele stellingen. Over de vraag of Turkije mag toetreden tot de Europese Unie zijn de meningen verdeeld. Een student vraagt zich hardop af waar de grens ligt. „Wat is het verschil tussen Turkije en Marokko. En kan Israël er ook bij?”

Ook de andere cultuur van Turkije roept bezwaren op. Rien den Besten, eerstejaarsstudent wiskunde aan de Technische Universiteit Delft, vindt de toetreding van Turkije op zich geen probleem „mits de Europese samenwerking puur een economische en politieke samenwerking blijft. Als echter ook zaken zoals cultuur in Europa een rol gaan spelen, moet je het niet doen.”

In de workshop ”Apocalyps en toekomst in bijbels perspectief” wordt de blik op het toekomende gericht. Workshopleider is Jos van Gent. De student verpleegkunde aan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) erkent dat de wederkomst geen onderwerp is waar vaak over wordt nagedacht. „De grote zeebeving van tweede kerstdag versterkte echter mijn denken aan de toekomst en Gods plan met de wereld.”

In zijn inleiding benadrukt hij dat de wederkomst niet „iets aards is, maar erbovenuit stijgt.” In afhankelijkheid van wat de Schrift zegt, moeten we hiermee omgaan, daarbij in het achterhoofd houdend wat dr. D. Martyn Lloyd-Jones eens heeft geschreven: „Als u zich door uw studie realiseert dat er nog maar weinig tijd is en dat u waakzaam en ijverig moet zijn, dat u zichzelf moet reinigen en erop voorbereiden, dan bestudeert u dit dogma op de juiste manier.”

Tijdens de workshop worden de studenten door Van Gent aan het werk gezet. Een halfuur lang moeten de deelnemers de Bijbel doorspitten op zoek naar gegevens over de wederkomst. Aan de hand van de gevonden bijbelverzen proberen ze een beeld van de wederkomst te krijgen. Daarmee zijn alle vragen rond dit thema echter nog niet opgelost. „Moet je nu bang zijn voor de wederkomst?” vraagt een studente zich af. Een Gronings CSFR-lid reageert: „Als gelovige hoef je niet bang te zijn voor de wederkomst. God zegt Zelf dat het een grote dag wordt. Het is dan apart als Zijn onderdanen bang zijn. Hij heeft overwonnen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer