Economie

Suikerfabrieken produceren eerder om gastekorten te ontlopen

Europese suikerfabrieken beginnen eerder met de verwerking van de nieuwe suikerbietenoogst om zo gastekorten in de winter voor te zijn. De bietencampagne duurt normaal gesproken tot in de winter. Door enkele weken eerder te beginnen met de oogst en de productie hebben de bedrijven minder last van mogelijke gastekorten en rantsoenering.

ANP
7 September 2022 17:51

Het seizoen voor de bietenverwerking begint in de meeste landen halverwege september en duurt vervolgens een maand of vier, dus tot midden januari. De rest van het jaar liggen suikerfabrieken stil.

Het Duitse Nordzucker is al begonnen met het verwerken de nieuwe bietenoogst en ook branchegenoot Südzucker en de Franse producenten Cristal Union en Tereos zijn van plan eerder met de productie te starten dan in andere jaren. In Nederland begint suikerproducent Cosun de bietencampagne echter op 13 september, dezelfde datum als vorig jaar.

Met het vervroegen van het productieseizoen willen de suikerfabrieken voorkomen dat ze gedwongen stil komen te liggen als er in de winter een tekort is aan gas. Nordzucker en Südzucker in Duitsland hebben al afgesproken om capaciteit in de fabrieken te gaan delen als er gastekorten ontstaan.

Het vroeger beginnen brengt wel een risico met zich mee. Als de suikerbieten eerder geoogst worden, is de opbrengst per hectare minder. De droogte in delen van Europa heeft de groei van de suikerbieten al geraakt. In Nederland gaf Cosun eind augustus nog wel aan te verwachten dat de opbrengt per hectare boven het vijfjaarsgemiddelde uitkomt. Regionaal zijn er grote verschillen. Zo is op zandgronden de opbrengst veel lager dan op kleigronden, die meer water vasthouden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer