Grootverbruikers: Vulgraad gas 80 procent volstrekt onvoldoende
Dat de Nederlandse gasopslagen met gemiddeld 80 procent zijn gevuld is „mooi, maar volstrekt onvoldoende om met een gerust hart de komende periode in te gaan”. Dat zegt Hans Grünfeld, voorzitter van VEMW, belangenbehartiger van de zakelijke energie- en watergebruikers.
Eerder woensdag maakte het ministerie van Economische Zaken de vulgraad bekend, waarmee Nederland voldoet aan een door de Europese Unie gesteld doel.
„Het is mooi dat we die gasvoorraden vullen en dat dat verdergaat, dat is ook absoluut essentieel. Het is dan ook niet meer dan een tussenresultaat, geen eindresultaat”, stelt Grünfeld. „80 procent is namelijk sowieso onvoldoende om bij ernstige calamiteiten, zoals het stopzetten van de aanvoer van gas of tegenvallers bij alternatieve vormen van leverzekerheid, de voorraden op peil te houden”, zegt hij.
Daarnaast wijst hij erop dat de 80 procent een gemiddelde is maar dat de voorraad hoogcalorisch gas, voor de industrie belangrijk, achterblijft. „Met name de gasopslag Bergermeer moet zo snel mogelijk beter gevuld”, aldus Grünfeld daarover.
Een ander punt dat de regering volgens de VEMW moet aanpakken is „de problematiek van de prijzen”, stelt de voorman. „Er moet aandacht komen voor een crisisaanpak voor burgers en bedrijven. Maatregelen moeten ervoor zorgen dat de schade beperkt blijft. Ik denk dan aan financiële steun voor de lage inkomens, omdat die anders straks hun gasrekening niet meer kunnen betalen en misschien hun huizen niet meer kunnen verwarmen. Daarnaast moeten bedrijven steun krijgen. Zij zijn niet in staat de gestegen kosten door te berekenen aan de klant en kunnen daardoor in continuïteitsproblemen komen. Er moet een crisispakket op tafel komen voor meerdere sectoren. Daarna moet er sprake zijn van een op maat gemaakte aanpak.”
Grünfeld wijst erop dat regeringen in het buitenland wat dat betreft voortvarender te werk zijn gegaan. „Italië, Frankrijk en Duitsland treffen maatregelen in orde van grootte van 60 miljard euro. Nederland loopt achter. Het is zaak dat ook de Nederlandse regering de ernst inziet van de situatie en maatregelen neemt die nodig zijn om deze crisis te bezweren. Zonder een actieve rol van de overheid dreigt ernstige, blijvende schade voor Nederland.”