Binnenland

Kamerleden bij proef uitgerust met elektronische enkelband

Een aantal Kamerleden, ambtenaren, mensen uit de journalistiek, media en de juridische wereld dragen op dit moment een elektronische enkelband. Ze doen mee aan een proef van de reclassering om te testen hoe het is om de beperkingen van Elektronische Monitoring, zoals de enkelband officieel heet, te ervaren.

ANP
6 September 2022 16:15

In de Tweede Kamer doen voor zover bekend Joost Sneller (D66), Mirjam Bikker (ChristenUnie), Songül Mutluer (PvdA) en Michiel van Nispen (SP) mee aan de proef. Laatstgenoemde meldde zich dinsdag op de eerste werkdag na het reces in de Tweede Kamer met een enkelband om. „Mij is gevraagd of ik dat zou willen proberen en daar ben ik op ingegaan. Ik wil ervaren hoe het is”, aldus de parlementariër.

Van Nispen mag sinds maandag niet buiten komen tussen 23.00 uur en 06.00 uur, en bepaalde gebieden mag hij niet betreden. Het Kamergebouw mag hij wel nog in, zoals meer mensen met een enkelband gewoon naar hun werk kunnen. „Het ding begint te trillen als ik mijn voorwaarden overtreed”, zegt hij. Dan wordt hij ook gebeld door de reclassering. Van Nispen zegt dat hem dat al eens is overkomen toen hij de Haagse binnenstad betrad. Vrijdag gaat de enkelband weer af.

Joost Sneller ontdekte ook dat er meteen actie wordt ondernomen op het moment dat hij de voorwaarden van zijn enkelband schendt. „Tijdens mijn reis was ik vanmiddag in overtreding van mijn gebiedsverbod. Enkelband ging direct trillen en binnen een minuut belden en appten de meldkamer en reclassering. Ze zitten er strak bovenop…” aldus het Kamerlid op Twitter.

Naast de Kamerleden doen onder andere Guus Schram, procureur-generaal van het OM, en Dick Schoof de secretaris-generaal van het ministerie van Justitie en Veiligheid mee. Schoof, onder meer oud-directeur van de AIVD, draagt de band deze week. „Hardlopen, naar vergaderingen en naar de bakker met dat ding. In deze periode zijn er twee gebiedsverboden en mag ik tussen 21.00 en 06.00 uur mijn woning niet verlaten. En alles wordt gecontroleerd!”

Het project van de reclassering duurt een maand. Elke week wordt een nieuwe groep testpersonen uitgerust met de band.

De reclassering zet een elektronische enkelband in om te controleren of een verdachte of dader opgelegde bijzondere voorwaarden, zoals een locatieverbod of een alcoholverbod naleeft. De enkelband is dus geen ‘bewakingsmiddel’. Bij Elektronische Monitoring draagt een dader of verdachte dag en nacht een enkelband om zo risico’s te beperken en eventuele slachtoffers te beschermen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer