Buitenland

Recordbedrag nodig voor slachtoffers zeebeving

De Verenigde Naties gaan de donorlanden een recordbedrag vragen voor de slachtoffers van de vloedgolven die zondag grote delen van Zuidoost-Azië en enkele Afrikaanse landen troffen.

ANP/AFP/RTR
29 December 2004 06:27Gewijzigd op 14 November 2020 02:03

Yvette Stevens van het VN-bureau voor Rampenbestrijding zei dat voor de wederopbouw van de getroffen landen meer geld nodig is dan de organisatie vorig jaar had gevraagd voor herstelwerkzaamheden in Irak. De VN verzochten de donorlanden toen gezamenlijk 1,21 miljard euro beschikbaar te stellen.

Het Internationale Rode Kruis riep de donorlanden op 32 miljoen euro voor noodhulp te geven. De hulporganisatie omschreef de ramp in Zuidoost-Azië als de grootste catastrofe in decennia.

Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) heeft ongeveer 22,6 miljoen euro nodig om de miljoenen slachtoffers van de overstromingen te kunnen helpen. In Sri Lanka werd dinsdag de eerste lading voedselhulp afgeleverd. Ook stuurde het WFP 31 ton voedselhulp naar het Somalische eiland Hafuni. Op het eiland zijn ongeveer 2000 mensen zwaar getroffen door de vloedgolven.

Europees commissaris Michel (humanitaire hulp en ontwikkelingssamenwerking) overweegt een grote donorconferentie te organiseren voor de wederopbouw van de Aziatische landen. Daaraan zouden in ieder geval alle EU-lidstaten moeten deelnemen. Eventueel kunnen Japan en de Verenigde Staten zich daarbij aansluiten. Michel steunt de ideeën van de Amerikaanse oud-president Clinton om de EU, Amerika en Japan ieder voor de wederopbouw van bepaalde landen verantwoordelijk te maken.

De alarmerendste berichten over het aantal doden door de ramp komen tot dusver uit Indonesië. Het Indonesische ministerie van Volksgezondheid meldde dat het dodental is opgelopen tot ruim 27.000. In Sri Lanka zijn volgens de laatste ramingen van functionarissen in het land ongeveer 18.000 mensen omgekomen, in India 9400 en in Thailand ruim 1500. Volgens de Thaise autoriteiten zijn onder de doden honderden buitenlandse toeristen.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde de dood van drie Nederlanders, twee in Thailand, één op Sri Lanka.

Later dinsdagmiddag heeft een vader ook de dood van een 3-jarig Nederlands meisje uit Hongkong gemeld. Het meisje, dochter van een Kroatische moeder en een Nederlandse vader, is ook in Thailand overleden. Een woordvoerder van het Kroatische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft haar dood tegenover het Franse persbureau AFP bevestigd.

De Franse premier Barnier zei dinsdag dat veertien landgenoten zijn omgekomen.De Britse autoriteiten bevestigden dat de vloedgolven het leven van zestien Britten hebben geëist. Ook Noorwegen (13) en de Verenigde Staten (11) hebben relatief veel doden. Bovendien worden er zevenhonderd Noren vermist.

Het officiële dodental onder Zweedse toeristen staat op tien. Ongeveer 1500 Zweden zijn als vermist opgegeven.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vreest voor een verdubbeling van het huidige dodental in de Aziatische landen als op grote schaal besmettelijke ziekten uitbreken. Een topfunctionaris van de organisatie zei in Genève dat in de getroffen landen zo snel mogelijk medische hulpmiddelen en drinkwater verspreid moeten worden.

VN-noodhulpcoördinator Jan Egeland liet weten dat de komende dagen honderden vliegtuigen in de getroffen regio’s zullen arriveren. De volkerenorganisatie noemde de distributie van voedsel en medicijnen een enorme uitdaging.

Alleen al in Sri Lanka heeft een schrikbarend aantal mensen medische hulp nodig. Volgens het kantoor van de Srilankaanse president Kumaratunga is het aantal gewonden opgelopen tot zeker 20.500. Verscheidene Aziatische media berichtten dat de ziekenhuizen en klinieken op het eiland de stroom gewonden niet aankunnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer