Laatste reactor in kerncentrale Oekraïne ontkoppeld van stroomnet
Het laatste werkende reactorblok van de kerncentrale bij Zaporizja is losgekoppeld van het Oekraïense elektriciteitsnet nadat beschietingen maandag de elektriciteitsvoorziening verstoorden, meldt het Oekraïense staatsenergiebedrijf Energoatom. Volgens het bedrijf betrof het Russische beschietingen.
De Oekraïense kerncentrale bij Zaporizja, de grootste van Europa, werd in maart ingenomen door Rusland, maar wordt nog steeds geëxploiteerd door het personeel van Energoatom. „Vandaag, als gevolg van een brand veroorzaakt door beschietingen, is de laatste werkende transmissielijn losgekoppeld”, aldus Energoatom op Telegram. Door een reservelijn kan er via een thermische energiecentrale in de buurt nog wel stroom worden geleverd aan de kerncentrale. Twee van de zes reactoren in de fabriek, nummer vijf en zes, kunnen zo in gebruik blijven.
IAEA-chef Rafael Grossi sprak vrijdag nog zijn zorg uit over de veiligheid van de kerncentrale, die wat hem betreft staat of valt met „een betrouwbare elektriciteitsverbinding”. Kerncentrales zijn soms afhankelijk van externe stroomvoorziening om de reactoren af te koelen. Als die niet beschikbaar is, valt de kerncentrale terug op noodgeneratoren die op diesel werken. Als daar vervolgens iets misgaat, bijvoorbeeld door een tekort aan brandstof of een defect, kan een meltdown mogelijk worden.
Het nucleaire complex is de afgelopen maand regelmatig beschoten, waarbij Kiev en Moskou elkaar over en weer de schuld geven. Oekraïne heeft Rusland er ook herhaaldelijk van beschuldigd troepen en militair materieel bij de kerncentrale te hebben gestationeerd.