Kerk & religie

Burgemeester Karlsruhe noemt Luther en wordt daarop aangesproken

Een seculiere burgemeester die Luther citeert en de waarde van religies erkent. Dr. Frank Mentrup, burgemeester van Karlsruhe, werd hierop afgelopen week aangesproken.

Klaas van der Zwaag
5 September 2022 12:50
Burgemeester dr. Frank Mentrup van Karlsruhe met de cederboom die hij ontving van de Wereldraad van Kerken, die in de Duitse stad zijn elfde assemblee houdt. beeld WCC, Albin Hillert
Burgemeester dr. Frank Mentrup van Karlsruhe met de cederboom die hij ontving van de Wereldraad van Kerken, die in de Duitse stad zijn elfde assemblee houdt. beeld WCC, Albin Hillert

De burgemeester kreeg vorige week van de Wereldraad van Kerken een cederboom als dank voor de gastvrijheid van de stad Karslruhe én omdat op 1 september „de dag van de schepping” werd ingeluid. In zijn korte rede citeerde Mentrup de bekende uitspraak van Luther dat deze als hij wist dat morgen de wereld zou vergaan hij toch vandaag een appelboom zou planten.

Mentrup liet de afgevaardigden verder weten dat hij de inwoners van Karlsruhe enkele jaren geleden gevraagd heeft wat voor cadeau zij eigenlijk wilden hebben in de aanloop naar het 300-jarig bestaan van hun stad. Als eerste wens kwam „een tuin van religies” naar boven. Deze ”Tuin van Religies” is er gekomen en bestaat uit zeven cirkels waarin teksten en tekeningen zijn uitgesneden in gebogen ijzeren platen en weergegeven in vloermozaïeken. Vijf cirkels symboliseren de vijf wereldreligies.

Teken van optimisme

Tijdens een receptie op het stadhuis van Karlsruhe zaterdag voor de deelnemers aan de assemblee licht burgemeester Mentrup zijn citeren van Luther graag persoonlijk toe. „Deze spreuk van Luther is een van de bekendste citaten van Luther in Duitsland en behoort zelfs tot de algemene vorming van ons volk. Ik noemde die een teken van optimisme omdat je er eigenlijk indirect van uitgaat dat de wereld tóch niet ondergaat. Luther dacht niet dat de wereld in zijn tijd beter zou worden, maar hij wilde demonstreren wat hoop is, namelijk de wil en het optimisme om zich niet neer te leggen bij de wereld zoals deze er nu uit ziet.”

U noemde ook de tuin der religies. Dezelfde Luther was ervan overtuigd dat er maar één ware religie is – de christelijke.

„Ik heb dat ook gezegd in het kader van de cederboom die ik in ontvangst mocht nemen. Ik wil deze boom in die tuin der religies planten, als herinnering aan deze assemblee. Ik bedoel met deze tuin niet een syncretische opvatting, dat alle religies gelijk zijn, maar heb richting de assemblee vooral willen benadrukken dat het de kracht van deze vergadering is dat christenen van verschillende richtingen bij elkaar zijn en met elkaar spreken. Tweehonderd jaar geleden werd in deze stad vastgelegd dat burgers van alle religies welkom zijn om een bestaan op te bouwen.”

In Nederland is het ongebruikelijk dat een burgemeester van een grote stad religie noemt, laat staan Luther citeert.

„Dat heb ik ook van verschillende anderen gehoord, die mij daarop aanspraken. In een vergadering waar het over religie gaat, is het vanzelfsprekend dat ik religie noem. Religie is voor iedereen belangrijk als oriëntatie op de zin van het leven en wat daarna komt, hoe verschillend dit ook ingevuld wordt door iedereen. Maar het is voor een samenleving van enorm grote waarde dat mensen zich thuis voelen om hier persoonlijk een antwoord op te geven en daarnaar te leven.”

Hebt u zelf ook christelijke achtergrond?

„Ik ben christelijk en katholiek opgevoed, maar volgens de definitie van de Katholieke Kerk van wat een goede christen is of niet, ben ik misschien eerder een atheïst.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer