Nieuwe poging om Amerikaans vaartuig naar maan te lanceren
Voor de tweede keer deze week proberen de Verenigde Staten een nieuw ruimtevaartuig te lanceren, dat zonder mensen aan boord naar de maan en terug moet vliegen. Het is de generale repetitie voor bemande maanreizen over een paar jaar. De laatste keer dat mensen daar rondliepen, was in 1972.
De eerste lanceerpoging op maandag werd afgebroken. Het lukte niet om een van de vier raketmotoren op temperatuur te krijgen. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft in de afgelopen dagen geprobeerd het euvel te verhelpen.
De lancering moet gebeuren vanaf het Kennedy Space Center bij Cape Canaveral. Het zogeheten lanceervenster begint om 20.17 uur Nederlandse tijd en duurt twee uur. Na lancering vliegt het vaartuig ongeveer 1,5 uur lang rond de aarde, om dan gas te geven en te beginnen aan de oversteek naar de maan. Over vijf tot zes weken zou hij met een plons in de Grote Oceaan moeten terugkeren op aarde.
De missie heet Artemis I. Daarvoor is de krachtigste raket ooit gebouwd, het SLS. Helemaal bovenin zit het vaartuig ingepakt dat naar de maan moet gaan, de Orion. Het achterste deel, dat voor energie en voortstuwing zorgt, is door Europa ontwikkeld. De zonnepanelen die elektriciteit opwekken, komen uit Leiden.
Als de lancering zaterdag weer niet door kan gaan, is maandag de eerstvolgende mogelijkheid.