Nibud-directeur wil structurele stappen tegen daling koopkracht
De aanhoudend sterke prijsstijgingen laten zien dat de regering met structurele maatregelen moet komen om Nederlandse huishoudens te helpen rond te komen. Dat zegt Arjan Vliegenthart, directeur van budgetinstituut Nibud, na nieuwe cijfers die wijzen op een nog hogere inflatie in augustus dan in juli. Tegelijkertijd kwamen coalitiepartijen tot een akkoord over een nieuwe begroting met maatregelen voor koopkrachtbehoud bij Nederlanders.
„Elke keer laten de cijfers weer zien dat het leed nog niet geleden is. Het idee dat we even de tanden op elkaar moeten zetten en hier doorheen moeten, is een illusie”, zegt Vliegenthart. „Dit vraagt om duurzame maatregelen, dus ik hoop dat de plannen van het kabinet ook een structureel element hebben. Niet alleen incidenteel.”
Volgens de Nibud-directeur is de energietoeslag voor mensen met lage inkomens een voorbeeld van een eenmalige maatregel die soelaas moet bieden voor de oplopende kosten. Maar daarnaast zal er wat hem betreft een langjarig plan moeten komen. In Frankrijk verlengde de overheid bijvoorbeeld het prijsplafond voor energierekeningen, maar structurele oplossingen kunnen ook een hoger minimumloon of hogere uitkeringen zijn.
Ondertussen groeit de groep die slecht kan rondkomen nu de kosten voor het levensonderhoud stijgen. Naast de laagste inkomens treft dit ook de lagere middeninkomen en middeninkomens, meldde het Nibud al. „Eén op de drie huishoudens moet iets doen aan de uitgaven. Soms zullen mensen een abonnement opzeggen. Bij anderen gaat het om fundamentelere keuzes over wat wel en niet te kopen en alle stress die daarbij komt. We zien bij de lage inkomens ook een toenemende radeloosheid van mensen die niet meer weten hoe ze rond moeten komen”, zegt Vliegenthart.