Sri Lanka ook economisch hard getroffen
Sri Lanka telt niet alleen de meeste slachtoffers van de zeebeving, ook economisch lijkt het het hardst te zijn getroffen van de landen in de regio.
Door de vernielingen die de natuurramp heeft aangericht, zullen de toeristen voorlopig wegblijven. Grote herstelzaamheden zullen vermoedelijk pas in 2006 begonnen, omdat de regering nauwelijks geld heeft voor dit soort doeleinden, zeggen deskundigen.
Het eiland met zijn 19,7 miljoen bewoners moet het van het toerisme hebben om zijn detailhandel te ondersteunen. De detailhandel is op het ogenblik goed voor ongeveer 20 procent van het bruto binnenlands product.
Een analist noemde de beving vermoedelijk de hardste slag tot nu toe voor de economie van het eiland. Het toerisme was in de eerste tien maanden van dit jaar goed voor 266 miljoen dollar aan inkomsten. Dat is 11 procent meer dan in de eerste tien maanden van vorig jaar. De economie zal door de ramp volgend jaar niet met 5, maar met 4 procent groeien.
Thailand komt er naar de mening van analisten wat beter vanaf. De economische groei, door de regering in 2005 geraamd op 6,5 procent, zal nog geen 0,5 procentpunt kleiner worden. De Thaise economie wordt voor 6 procent gedragen door het toerisme.
Wel hebben buitenlandse toeristen ongeveer 60 procent van de reserveringen voor oud en nieuw geannuleerd, maar de verwachting is dat de toeristen binnen drie of vier maanden weer terugkomen. Uit angst voor naschokken zullen ze nog wel even wegblijven. Grote trekpleister van Thailand is Phuket. Daar kwamen vorig jaar vier miljoen vakantiegangers, ongeveer tweevijfde van het totale aantal dat Thailand bezocht.
Ook Maleisië lijkt economisch gezien minder hard te worden getroffen dan Sri Lanka. De economie van dit land drijft voor 7 procent op het toerisme. Deze sector is in Indonesië goed voor 2 procent van de economie. De schade in dit land lijkt mee te vallen. Een toeristenoord als Bali is niet getroffen door de vloedgolven.