Gasprijs flink omlaag nu landen haast maken met vullen reserves
De Europese aardgasprijzen zijn maandagmorgen flink gezakt. Dat gebeurde na het bericht dat Duitsland zijn gasvoorraden sneller vult dan waar in doorsnee rekening mee werd gehouden. De grootste economie van Europa wil namelijk goed voorbereid zijn op de komende winter. De prijs op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs daalde ruim 20 procent, tot 270 euro per megawattuur. Afgelopen week stegen de prijzen nog met 40 procent.
Volgens de Duitse minister van Economie en Klimaat, Robert Habeck, raken de Duitse opslagplaatsen snel vol. De doelstelling om voor oktober 85 procent van de gasopslag te hebben gevuld, wordt naar verwachting in september al bereikt. Het streefcijfer voor september werd vorige maand al gehaald. Vrijdag waren de opslagen in de gehele Europese Unie voor 79 procent gevuld.
Ook winstnemingen van handelaren speelden mee. Die boden meer gas aan om te profiteren van de sterk gestegen prijs. De afgelopen zes weken ging de gasprijs telkens omhoog.
De levering van gas blijft evenwel een heikel punt. De gasstromen uit Rusland zijn minder groot dan voorheen. Daarbij leven er zorgen over de toekomstige leveringen via de gaspijpleiding Nord Stream tussen Rusland en Duitsland, die vanwege onderhoud stil komt te liggen. Daarnaast kampt de Noorse gasproductie met storingen. Verder is er moordende concurrentie op de markt voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng).
Regeringen nemen ook maatregelen om de lasten voor onder andere huishoudens te verlichten. Daarvoor hebben zij zo’n 280 miljard euro opzijgezet. De vraag is of dat genoeg is. Tsjechië, dat het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie bekleedt, roept energieministers van EU-lidstaten bijeen om oplossingen voor het hele landenblok te bespreken.