Economie

Maastricht wil inzet werklozen voor A2

Maastricht en Dordrecht willen bedrijven die overheidsopdrachten uitvoeren, verplichten uitkeringsgerechtigden werkervaring te laten opdoen. Zo wil Maastricht mensen met behoud van een bijstandsuitkering tijdelijk kunnen inzetten bij bouw- en stadsontwikkelingsprojecten, zoals de ondertunneling van de snelweg A2 door de stad.

ANP
28 December 2004 09:39Gewijzigd op 14 November 2020 02:02

Een woordvoerster van de Limburgse gemeente sprak maandag van een nieuw idee voor de stad. Het plan is volgens haar onlangs samen met Dordrecht ingediend bij het ministerie van Sociale Zaken. Er moet nog worden uitgezocht of het haalbaar is.

Dordrecht spreekt al enkele jaren bij aanbesteding van opdrachten met bedrijven af dat zij 5 procent van de aanneemsom gebruiken om mensen met een uitkering in dienst te nemen of werkervaring te laten opdoen via een stage. „Het komt echter niet echt van de grond, waarschijnlijk omdat de afspraken nog iets te vrijblijvend zijn”, aldus een woordvoerster van de stad in Zuid-Holland.

In Maastricht hangt het idee volgens de zegsvrouw van deze gemeente voor een belangrijk deel samen met de ontslaggolf van de laatste maanden in de regio. Eerder deze maand kondigde sanitairfabriek Sphinx aan 261 van de ruim 450 medewerkers te ontslaan. Daarvoor was al bekendgemaakt dat bij onder meer Mosa Porselein, ENCI en Trega in totaal ongeveer 450 banen zullen verdwijnen.

Volgens de zegsvrouw telt Maastricht nu ongeveer 7500 mensen zonder baan die werk zoeken. Van hen ontvangen er circa 4200 een bijstandsuitkering. „Niet iedereen van deze mensen kunnen we inzetten voor stadsontwikkelingsprojecten, maar we willen onderzoeken onder welke omstandigheden het wel kan. Rondom bouwprojecten moet ook administratief en ander werk worden gedaan.”

De afgelopen weken heeft Maastricht gesprekken gevoerd met het uitkeringsinstituut UWV, de Centra voor Werk en Inkomen (CWI) en bedrijven waar ontslagen vallen. Volgens de gemeentewoordvoerster is de aanpak van de oplopende werkloosheid immers een gezamenlijke taak. „Wij willen samenwerken bij het aanbieden van scholing, om mensen de meeste kans op werk te geven. Straks hebben we alle krachten hard nodig, met de vergrijzing van de beroepsbevolking.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer