GGD: situatie aanmeldcentrum geen bedreiging inwoners Ter Apel
De onhygiënische situatie voor het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is momenteel „geen bedreiging voor de volksgezondheid of voor de inwoners van Ter Apel”, zo stelt een woordvoerster van GGD Groningen. De gezondheidsdienst heeft naar eigen zeggen geen rol in de zorg voor de asielzoekers die buiten verblijven.
Artsen zonder Grenzen (AzG) en het Rode Kruis bieden medische noodhulp aan de honderden mensen die op het terrein voor het aanmeldcentrum slapen. Er zijn geen douches en maar een beperkt aantal wc’s. Beide hulporganisaties geven aan dat er veel mensen rondlopen met bijvoorbeeld zweren op hun huid. „Dat kan heel goed schurft zijn”, zei directeur van AzG Nederland Judith Sargentini donderdag. „Waar mensen dicht op elkaar leven zonder goede hygiëne ontstaat dat.”
Ook een onderzoeker infectieziekten wees deze week op het gevaar voor de verspreiding van zulke aandoeningen als de voorzieningen op het terrein voor het aanmeldcentrum niet op orde zijn. Volgens de GGD, die een afdeling infectieziektebestrijding heeft, is de situatie op dit moment dus geen bedreiging voor anderen in Ter Apel, zoals de inwoners.
De gezondheidsdienst levert ook hulp aan asielzoekers in het Groningse dorp, maar alleen aan de mensen die in het aanmeldcentrum verblijven. Verder heeft de GGD „een adviserende rol bij de preventie van en voorlichting over infectieziekten”. De organisatie mengt zich „in de overleggen en samenwerking die er bestaat over de situatie op dat terrein”. De uitvoering ligt volgens de woordvoerster bij andere clubs, zoals noodhulporganisaties Artsen zonder Grenzen en het Rode Kruis. De gezondheidsdienst blijft de situatie in Ter Apel „monitoren en signaleren.”
In Ter Apel zijn meerdere hulporganisaties aanwezig om de asielzoekers bij te staan. Er wordt gekookt voor de mensen en de organisatie People for People deelt een kleine 1000 hygiënepakketten en zo’n 1500 dekens uit.