SLM-baas weg uit Suriname, vreest strafzaak
De Nederlandse directeur van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), Paul de Haan, is afgelopen weekeinde ondanks een uitreisverbod, halsoverkop uit Suriname gevlucht om mogelijke rechtsvervolging te ontlopen.
De Haan is verwikkeld geraakt in een schandaal omdat hij heimelijk een vertrouweling van president Chandrikapersad Santokhi voor heel veel geld had aangetrokken om het noodlijdende bedrijf te helpen.
De kwestie houdt de gemoederen in Suriname al dagen bezig. Regeringsadviseur Prenobe Bissessur, die nauw samenwerkt met president Santokhi en nog tal van andere lucratieve functies bekleedt, zette in februari in Rotterdam een advocatenbureau op. Dat werd door SLM voor het voor Surinaamse begrippen exorbitante bedrag van 17.500 euro per maand ingehuurd. En dat terwijl het zieltogende bedrijf al vrijwel failliet is en een schuld van minimaal 75 miljoen euro heeft.
Het vaste personeel kreeg vanwege de penibele financiële situatie al twee jaar geen vakantiegeld of bonussen. Ook zijn er mensen op straat gezet. Daarnaast zijn alle vliegtuigen waarmee het bedrijf vloog in het afgelopen jaar in beslag genomen. Vorige maand moest de SLM nog alle vluchten van en naar Schiphol annuleren omdat de gehuurde toestellen niet betaald konden worden.
De Haan, die eerder voor onder meer de KLM en Kenya Airways werkte, werd ruim een jaar geleden persoonlijk door Santokhi naar Suriname gehaald en gepresenteerd als de redder van de al jaren in nood verkerende SLM. Maar hij kon die verwachtingen nooit waarmaken. Mede door zijn eigenzinnige optreden, waarbij hij geen pottenkijkers duldde, wist hij geen greintje vertrouwen op te bouwen. De inhoud van het reddingsplan voor de SLM, waar hij ruim een jaar aan heeft gewerkt, is zelfs voor de raad van commissarissen totaal onbekend.
Nadat de jongste rel bij de SLM bekend werd, probeerde De Haan vorige week nog de boel te sussen tijdens een spoedvergadering met het morrende personeel. Maar het kwaad was al geschied. Pogingen van president Santokhi om een eigen onderzoek bij het staatsbedrijf te laten verrichten, werden weggewuifd door het Surinaamse parlement dat een strafrechtelijk onderzoek eiste. Bissessur en De Haan kregen een uitreisverbod opgelegd.
Gestrand
Bissessur probeerde het land in de nacht van maandag op dinsdag te ontvluchten, maar zijn reis strandde op de internationale luchthaven, waar direct zijn paspoort in beslag werd genomen. De Haan slaagde er wel in om Suriname verlaten. Hij reisde over land naar buurland Frans-Guyana en nam vervolgens het vliegtuig naar Parijs.
Ook de enkele maanden geleden door Santokhi aangestelde president-commissaris wordt inmiddels door de Surinaamse justitie gezocht. Zij zou ‘op vakantie’ in Miami zijn. Justitie wil haar ook horen in deze zaak. Zij behoort eveneens tot de vriendenkring van Santokhi, die door de kwestie ernstig in verlegenheid is gebracht.