BinnenlandKankerbestrijding

Overlevingskans kankerpatiënt met 8 procent gestegen

De overlevingskans van kankerpatiënten neemt steeds verder toe. In de periode 2011 tot 2020 was 66 procent van de patiënten na vijf jaar nog in leven. Bij patiënten die in de tien jaar daarvoor kanker kregen, was de vijfjaarsoverleving gemiddeld 58 procent.

Redactie binnenland
22 August 2022 23:33Gewijzigd op 23 August 2022 11:07
beeld ANP, Sem van der Wal
beeld ANP, Sem van der Wal

Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie, die het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) maandag naar buiten bracht. De kans om vijf jaar na de diagnose kanker nog in leven te zijn, neemt jaarlijks met gemiddeld 1 procent toe. Volgens het IKNL is deze toename te danken aan verbeterde diagnostiek en behandelingen.

Er zijn wel grote verschillen tussen kankersoorten. De overlevingskans van patiënten met bloed- en lymfeklierkanker, zoals leukemie en non-hodgekin-lymfoom, is de afgelopen decennia flink toegenomen. Ook bij kanker van de prostaat, nier, schildklier, darm, keelholte, lever en long is de vijfjaarsoverleving in tien jaar tijd met minstens 10 procent toegenomen.

Asbestkanker

Bij kankersoorten met een slechte prognose is er echter nauwelijks verbetering geboekt. De overleving na de diagnose blaaskanker is na vijf jaar nog 54 procent en ligt al jaren op hetzelfde niveau. Ook voor patiënten met maagkanker is de overlevingskans onveranderd laag: 22 procent.

Van de patiënten die de diagnose alvleesklierkanker krijgen, is na vijf jaar nog 5 procent in leven. In de periode 1991 tot 2000 ging het om 2 procent.
Ook van mesothelioom, ook wel longvlies- of asbestkanker genoemd, zijn de overlevingskansen amper toegenomen. Vijf jaar na de diagnose is 5 procent nog in leven.

Tegenover de verbeterde overlevingskansen voor de meeste kankersoorten staat een gestage toename van het aantal kankergevallen. Al decennia krijgen steeds meer Nederlanders te horen dat ze de ziekte hebben. Dit hangt samen met de groeiende en vergrijzende bevolking.

Uitzondering is een lichte daling in 2020. Toen kwamen er minder kankergevallen aan het licht door het uitgestelde bevolkingsonderzoek. In 2021 was er weer een recordaantal kankerdiagnoses van bijna 124.000.

De sterfte aan kanker is al vijf jaar nagenoeg gelijk: tussen de 45.500 en 46.000 per jaar. De meest voorkomende kankersoort bij mannen is prostaatkanker; bij vrouwen borstkanker. Op plek twee, drie en vier staan bij beide geslachten huid-, long- en darmkanker.

Coronajaar

Het IKNL heeft ook de overlevingskans van kankerpatiënten in coronajaar 2020 onderzocht, toen er een aanzienlijke oversterfte was. De éénjaarsoverleving van alle kankersoorten met een diagnose in 2020 viel een procent lager uit dan in 2019 (81 versus 82 procent). Volgens het IKNL komt deze daling doordat er in 2020 minder kankers met een hoge overlevingskans zijn gevonden, zoals borst-, darm- en prostaatkanker. De gemiddelde overleving over alle kankersoorten samen valt daardoor lager uit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer