Amsterdams college is rond
Amsterdam heeft een nieuw college van burgemeester en wethouders, dat de komende vier jaar werkt onder het motto „Alleen het resultaat telt”.
Het akkoord is woensdagmiddag door de fracties van PvdA, VVD en CDA goedgekeurd. De PvdA krijgt drie wethoudersposten, de VVD twee en het CDA één.
PvdA-kamerlid R. Oudkerk krijgt de portefeuilles Sociale Zaken, Onderwijs en Jeugd. Aan hem de taak de sociale dienst in Amsterdam weer op orde te brengen. Vorig jaar tikte minister Vermeend van Sociale Zaken de sociale dienst op de vingers. Die zou te weinig doen aan fraudebestrijding en te weinig mensen aan het werk helpen.
Lokale media, Zorg en Cultuur gaan naar de PvdA’ster H. Belliot. Heikel punt is het plan voor de renovatie van het Stedelijk Museum, dat al jaren op uitvoering wacht. Tot de gemeenteraadsverkiezingen was Belliot de eerste Surinaamse ’burgemeester’ van Amsterdam-Zuidoost (Bijlmer).
D. Stadig (PvdA) blijft, net als de voorgaande acht jaar, wethouder van Ruimtelijke Ordening, Wonen, Stedelijke Vernieuwing en Water. Hij heeft onder meer de megaprojecten Zuidas en IJburg ontwikkeld. Het nieuwe college wil de komende periode zeker 16.000 woningen extra bouwen, waarvan 30 procent in de sociale sector.
Financiën blijft in handen van de VVD. G. Dales blijft wethouder van Financiën, Economische Zaken en de ondergrondse Noord-zuidlijn. Verkeer en vervoer en infrastructuur gaat naar VVD’er M. van der Horst. Hij deed tot nu toe Financiën in het stadsdeel Amsterdam-Zuidoost. Nu gaat hij onder meer over de haven en Schiphol.
Tenslotte krijgt CDA’er H. Maij de portefeuilles Openbare Ruimte en Groen, Sport en Recreatie, Milieu en Facilitaire en Nutsbedrijven. In haar nieuwe functie moet Maij leidinggeven aan de verzelfstandiging van het Gemeentevervoerbedrijf (GVB). Dat is opvallend, want voor de verkiezingen stemde Maij daar tegen. De Amsterdammers kunnen zich op de dag van de kamerverkiezingen tijdens een referendum uitspreken over het voornemen.