Binnenland

Kabinet regelt miljoenensubsidie voor aanvullen gasvoorraad in Norg en Bergermeer

Het kabinet wil de gasvoorraden in Bergermeer en Norg veel verder vullen voor het komende winterseizoen dan aanvankelijk de bedoeling was.

Redactie binnenland
19 August 2022 19:31
De ondergrondse gasopslag UGS Norg van de NAM. Het kabinet wil de gasvoorraad in Norg, die nu nog op 80 procent ligt, flink verhogen. beeld ANP, Vincent Jannink
De ondergrondse gasopslag UGS Norg van de NAM. Het kabinet wil de gasvoorraad in Norg, die nu nog op 80 procent ligt, flink verhogen. beeld ANP, Vincent Jannink

De gasvoorraad in het Noord-Hollandse Bergermeer gaat omhoog van 68 procent naar 90 procent, meldde energieminister Rob Jetten vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer. Om dat te bereiken stelt het kabinet een subsidiebedrag van 210 miljoen euro plus een lening van 2,3 miljard beschikbaar aan Energie Beheer Nederland. Van eerdere subsidies was nog 200 miljoen over. Dit betekent dat er nog 10 miljoen extra subsidiegeld nodig is. Uiteindelijk komt dit op rekening van de gebruiker.

Ook de gasopslag in het Drentse Norg wordt verder aangevuld, schrijft de minister. Het kabinet is hiervoor bezig met het uitwerken van een subsidie voor GasTerra. Op hoeveel procent de gasvoorraad in Norg moet komen te liggen, meldt Jetten niet.

In de brief gaat de minister in op vragen van CDA-Kamerlid Henri Bontenbal, die hij stelde naar aanleiding van een artikel in het Reformatorisch Dagblad. De minister legt onder meer uit waarom de voorraad in Norg tot nu toe stokt bij 80 procent. Als de huidige zomerprijzen voor gas hoger liggen dan de te verwachten winterprijzen, is het voor GasTerra namelijk niet aantrekkelijk om Norg verder te vullen. „Op grond van marktwerking zullen deze gasopslagen daarom niet vanzelf verder worden gevuld.”

Gasfornuizen

In Norg en ook in de kleinere berging in Grijpskerk wordt gas opgeslagen dat geschikt is voor gasfornuizen en verwarmingsketels bij mensen thuis. De opslag in Bergermeer bevat zogenaamde hoogcalorisch aardgas, dat vooral interessant is voor de industrie.

Door een grotere voorraad aan te leggen wil het kabinet zorgen voor een extra buffer om eventuele tegenslagen op te vangen, bijvoorbeeld een extreem koude winter.

„Qua voorraad staan we er als Nederland goed voor”, zegt Jetten. Ook als het erg koud wordt en de aanvoer uit Rusland stilvalt, is er volgens de minister genoeg om de winter door te komen. Maar de zorgen over de energieprijzen blijven groot. „Want die prijzen zullen voorlopig hoog blijven en dat raakt huishoudens en bedrijven fors.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer