Achterstand verlof gedetineerden door aangescherpte regels
Gedetineerden die zijn veroordeeld voor een ernstig gewelds- of zedendelict moeten steeds langer wachten op re-integratieverlof. Door aangescherpte regels mogen zij pas op verlof als er een risicotaxatie en een delictanalyse zijn gemaakt door gespecialiseerde psychologen. Onder meer door de complexe problematiek van deze groep gedetineerden, maar ook door het tekort aan psychologen, is hiervoor een wachtlijst ontstaan.
Dat zegt een woordvoerder van minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) na berichtgeving door het NRC. Door die aangescherpte verlofregels kunnen gedetineerden niet met verlof, wat nadelig uitpakt voor hun re-integratie. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) zegt in de krant dat de wachttijden ontstaan door een te ruim geformuleerd artikel in de Regeling tijdelijk verlaten inrichting.
De regels zijn inderdaad in 2019 aangescherpt, na het Kamerdebat over de zaak-Anne Faber en Michael P., zegt de woordvoerder van Weerwind. P. kon de moord op Faber plegen terwijl hij in een forensische kliniek verbleef, maar elke dag drie uur van het terrein af mocht. Daarop ontstond politieke en maatschappelijke onrust en verontwaardiging.
De risicotaxatie en delictanalyse worden niet alleen gemaakt om te beoordelen of re-integratieverlof verantwoord is voor gedetineerden die zijn veroordeeld voor een ernstig gewelds- of zedenmisdrijf, zegt de woordvoerder van Weerwind. Dat gebeurt ook bij gedetineerden die voor een ernstig gewelds- of zedenmisdrijf naar een forensische zorginstelling moeten worden overgeplaatst omdat zij specifieke zorg of behandeling nodig hebben.