Zoektocht ANWB naar gewonden
De ANWB zou maandag contact proberen op te nemen met de ziekenhuizen waar de gewonde vakantiegangers uit Nederland liggen na de zeebeving in Zuid-Azië.
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft volgens de ANWB een steunpunt met twee medewerkers ingericht in Phuket. De ANWB zou in de loop van de ochtend besluiten of het zinvol is een eigen team hulpverleners naar Zuid-Azië te sturen.
Koningin Beatrix en premier Balkenende hebben zondag hun medeleven betuigd aan de getroffen landen van de zeebeving in de buurt van het Indonesische eiland Sumatra. De minister-president stuurde volgens een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) telegrammen naar de regeringsleiders en de Koningin naar staatshoofden. Door de beving vielen veel slachtoffers in onder meer Sri Lanka, Indonesië, India en Thailand.
In de nacht van zondag op maandag hebben ongeveer 350 mensen contact opgenomen met de ANWB. Volgens de woordvoerder kwamen de telefoontjes zowel uit Nederland als uit de getroffen gebieden. Ruim 5000 mensen belden zondag al naar het speciale informatienummer 070-3145151.
De Nederlandse ambassades in Zuid-Azië proberen te achterhalen hoeveel landgenoten de ramp hebben meegemaakt en hoe hun situatie is. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken valt dat tegen omdat veel reizigers niet staan geregistreerd.
De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) hebben zondagavond het gironummer 555 geopend voor noodhulp aan de slachtoffers van de vloedgolven in Zuid-Azië. Onder het motto ”Help slachtoffers aardbeving Azië” vragen de SHO Nederlanders om financiële steun voor de getroffenen.
De negen hulporganisaties zijn bezig de omvang van de ramp vast te stellen, aldus voorzitter Unicef. De SHO willen zo snel mogelijk beginnen onder meer medische noodhulp te verstrekken en waterzuiveringstabletten en materialen voor noodonderdak te leveren.
Artsen zonder Grenzen, Kerkinactie, Mensen in Nood/Cordaid, Nederlandse Rode Kruis, Novib, Stichting Vluchteling, TEAR fund, Terre des Hommes en Unicef Nederland verwachten dat er op korte termijn behoefte zal ontstaan aan grote hoeveelheden schoon drinkwater.
De Nederlandse reisorganisaties treffen voorbereidingen om de Nederlandse toeristen in de door de zeebeving getroffen regio naar Nederland te laten terugkeren. Iedereen die op vakantie is in een van de getroffen gebieden kan op kosten van de reisorganisatie terugkomen naar huis. Het Calamiteitenfonds heeft het hele gebied aangemerkt als rampgebied.
De Nederlander Lei Bouns, coördinator van Terre des Hommes in Zuid-Azië, kreeg zondag rond 09.30 uur lokale tijd het eerste trieste bericht over de zeebeving. Aan de oostkust in Sri Lanka verdwenen drie kinderen in een vloedgolf. De slachtoffertjes zaten op een van de internaten die de ontwikkelingsorganisatie steunt voor kinderen die zijn getroffen door de burgeroorlog in het land.
Bouns stuurde onmiddellijk medewerkers naar de getroffen staten Batticaloa en Trimcomalee. Al snel hoorde hij over de gigantische omvang van de ramp, vertelde hij over de telefoon. Dat de zeebeving duizenden mensen heeft gedood en vele inwoners hun bezittingen verloren. „We hadden het wel zien aankomen, maar uiteindelijk kwam het zo snel dat niemand er meer iets tegen kon doen.”