Handelsgesprekken VS en Taiwan, China boos
De Verenigde Staten en Taiwan gaan naar verwachting deze herfst praten over handel tussen de twee landen. Behalve gesprekken die „economisch betekenisvolle uitkomsten” moeten opleveren, staat ook de „economische druk” vanuit China richting Taiwan op de agenda, maakten de landen bekend. China reageerde kwaad op de aankondiging omdat dat land Taiwan beschouwt als afvallige provincie.
Het feit dat de VS en Taiwan zouden gaan praten was al in juni aangekondigd. Toen moesten het bereik en de onderwerpen die op tafel zouden komen nog worden afgesproken. De Taiwanese handelsgezant John Deng liet weten dat hij hoopte dat de gesprekken een opmaat zouden vormen naar een vrijhandelsverdrag met de VS. Dat is al langer een wens van Taiwan.
De „economische druk” vanuit China is op de agenda gekomen naast zaken als regulering van goederen en kwaliteitseisen. Daarmee wordt niet alleen gedoeld op een mogelijke blokkade van Taiwan door China, maar ook op de druk die China zet op landen die banden aangaan met Taiwan. Zo kreeg Litouwen met allerlei Chinese tegenwerking te maken toen de Taiwanese ambassade in Vilius ook daadwerkelijk ambassade mocht gaan heten. In andere landen wordt meestal een andere naam gebruikt vanwege de moeilijke situatie van de eilandstaat.
Taiwan is sinds 1949 de facto onafhankelijk, maar Peking claimt dat het eiland onderdeel is van China. Het Aziatische land wil daarom niet dat andere landen zelf handelsafspraken maken met Taiwan en het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken riep de VS dan ook op te stopen met het aanhalen van de banden met Taiwan. „China zal resolute maatregelen nemen om zijn nationale soevereiniteit en territoriale integriteit te beschermen. We adviseren de VS om geen verkeerde inschattingen te maken”, aldus een woordvoerder van het ministerie.