Politiek

Zorgakkoord gaat keuzevrijheid voor patiënten inperken

In het concept-zorgakkoord dat dinsdag uitlekte, stelt het kabinet voor om de keuzevrijheid van patiënten in te perken. Belangenorganisaties uitten kritiek op onderdelen uit het akkoord.

Redactie politiek
17 August 2022 10:29
Kabinet wil vrije artsenkeuze beperken. beeld ANP, Studio Oostrum
Kabinet wil vrije artsenkeuze beperken. beeld ANP, Studio Oostrum

Het kabinet wil patiënten stimuleren om naar zorgverleners te gaan met wie hun verzekeraar een contract heeft. Wie toch een andere arts, wijkverpleger of zorgverlener kiest, moet een groter deel van de rekening zelf betalen.

Dit voorstel maakt deel uit van een Integraal Zorgakkoord dat het kabinet heeft voorgelegd aan zeventien organisaties. Die mogen hun reactie daarop geven. De bedoeling is dat er op Prinsjesdag een definitief akkoord ligt, dat ook is verwerkt in de begroting voor volgend jaar.

Via de Volkskrant lekte woensdagmorgen uit dat het zorgakkoord de keuzevrijheid voor patiënten vermindert. Een patiënt die nu naar een zorgverlener gaat zonder contract met zijn eigen zorgverzekeraar, krijgt toch een deel van de rekening vergoed. Bij een zogeheten naturapolis ligt die vergoeding rond de 75 procent, bij een voordeliger budgetpolis kan die lager zijn. Alleen de duurdere restitutiepolis vergoedt altijd alle zorg die onder de polis valt.

Het schrappen van de vergoedingsverplichting bij natura- en budgetpolissen wordt het afschaffen van de ”vrije artsenkeuze” genoemd. In 2014 sneuvelde een voorstel hierover van de toenmalige minister van Volksgezondheid, Schippers, in de Eerste Kamer.

Het kabinet wil nu opnieuw proberen het gebruik van ongecontracteerde zorg tegen te gaan. Dat gebeurt door het verlagen van de vergoeding van niet-gecontracteerde zorg. Uit het concept van het Integraal Zorgakkoord blijkt niet met hoeveel de vergoeding naar beneden gaat.

In het concept-zorgakkoord staat dat zorgverleners in 31 regio’s met elkaar moeten samenwerken. Zo kan onder meer de zorg aan thuiswonende hulpbehoevenden efficiënt vorm krijgen. Verzekerden dienen dan vooral zorg af te nemen van die samenwerkingsverbanden en niet te kiezen voor andere, niet-gecontracteerde zorg.

Afromen

Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) wilde dinsdag niet zeggen waar de 680 miljoen euro naartoe gaat die de overheid wil weghalen bij de wijkverpleging en de huisartsenzorg. De afroming van de 600 miljoen euro bij de wijkverpleging en de ongeveer 80 miljoen euro bij de huisartsen staat ook in de uitgelekte conceptversie van het zorgakkoord. Volgens de woordvoerder is effectieve besteding van de geldmiddelen het belangrijkste doel.

Bij belangenorganisaties leidde het concept-zorgakkoord tot verbaasde reacties. „We vielen van onze stoel”, zo stelde een woordvoerder van de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden V&VN. De vereniging had juist investeringen verwacht in de wijkzorg.

De Seniorencoalitie, het samenwerkingsverband van ouderenbonden, vreest dat de voornemens een streep zetten door de plannen om ouderen langer thuis te laten wonen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer