Economie

Nederlandse economie groeide in sneltreinvaart in tweede kwartaal

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal met 2,6 procent gegroeid in vergelijking met de drie voorgaande maanden. Dat is een veel forsere toename dan in het eerste kwartaal van 2022, terwijl de oorlog in Oekraïne en de gascrisis toch voor veel onzekerheid zorgen. Nederlanders gaven meer uit aan cafébezoek, uitstapjes of reizen nadat vrijwel alle coronabeperkingen waren opgeheven. Daarnaast investeerden bedrijven meer en exporteerde Nederland meer dan het importeerde, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

ANP
17 August 2022 09:42
beeld ANP, Rob Engelaar
beeld ANP, Rob Engelaar

Het statistiekbureau tekent daarbij aan dat aan het begin van 2022 nog coronabeperkingen golden, onder andere voor contactberoepen. Mede daardoor bleef de economische groei in de eerste drie maanden van het jaar volgens de nieuwste berekeningen beperkt tot 0,5 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Vergeleken met een jaar eerder steeg het bruto binnenlands product (bbp) van Nederland met 5,3 procent. Daarbij valt op dat consumenten vooral aan diensten meer uitgaven. Typische lockdownaankopen zoals meubels of andere zaken om het huis in te richten kochten ze minder. Ook verbruikten ze minder gas, dat mede door de Russische inval extreem duur is geworden. Het CBS schrijft de daling toe aan de zachte winter.

Bedrijven investeerden meer in gebouwen, vliegtuigen en schepen. Ook ging er meer geld op aan software en machines. Bij de export, die op jaarbasis 5,6 procent groeide, hielp het vooral dat buitenlanders meer uitgaven aan bijvoorbeeld vervoer of horecabezoek in Nederland. Dat geldt binnen de berekeningen van het CBS als export. Doordat de import minder hard toenam had ons land een groter handelsoverschot, wat bijdroeg aan de economische groei.

De groeicijfers voor de periode van april tot en met juni zijn opvallend, want veel voortekenen voor de economie in Europa en de Verenigde Staten zijn juist slecht. Zo zijn consumenten erg somber door de sterk gestegen prijzen. Bijvoorbeeld de Britse centrale bank waarschuwde voor een hevige recessie in het Verenigd Koninkrijk. De Nederlandsche Bank (DNB) zei in juni dat de economische groei nagenoeg kan stilvallen. Als de toevoer van Russisch gas abrupt stopt, zou de Nederlandse economie volgens de centrale bank kunnen krimpen.

Kapper

In vergelijking met een jaar eerder besteedden Nederlandse huishoudens in juni ruim 5 procent meer. Ze gaven vooral meer uit aan diensten zoals telefoon- en internetabonnementen, verzekeringen, een bezoek aan de kapper of een restaurant.

De groei van deze diensten bedroeg 14 procent. Volgens het statistiekbureau is de groei wel minder groot dan in de voorgaande maanden. De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen.

Consumenten spendeerden 4,5 procent minder aan voedingsmiddelen, dranken en tabak. Aan overige goederen, zoals aardgas, autobrandstoffen en persoonlijke verzorgingsproducten, hebben ze bijna 2 procent minder besteed dan een jaar eerder. Volgens het CBS verbruikten ze ook minder energie dan een jaar geleden.

Export

De forse economische groei zorgde verder voor een duidelijke toename in de Nederlandse goederenexport in juni. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden er vooral meer chemische producten en machines uitgevoerd.

Gemeten in volume steeg de uitvoer met bijna 4 procent ten opzichte van juni vorig jaar. Een maand eerder groeide de export met bijna 3 procent. Ook de goederenimport was hoger dan een jaar terug. Daar ging het in juni om een plus van bijna 3 procent.

Het statistiekbureau meet ook iedere maand of de omstandigheden gunstig of ongunstig zijn voor de internationale handel. Volgens het CBS zijn de omstandigheden voor de export in augustus wat gunstiger dan in juni. Dat is vooral te danken aan gunstigere wisselkoersen en het feit dat een eerdere productiekrimp in de Duitse industrie inmiddels is omgeslagen in een kleine groei.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer