Kerk & religie

Psalmenwandeling als loopplank voor het Evangelie

Samen de natuur in aan de hand van een van de psalmen. Om mensen zo op een laagdrempelige manier in aanraking te brengen met het Evangelie. Dat zijn de psalmenwandelingen die ds. L. (Louis) Wüllschleger uit Harderwijk organiseert.

17 August 2022 08:38
Een van de psalmenwandelingen. beeld Facebook.com/psalmenwandelingen
Een van de psalmenwandelingen. beeld Facebook.com/psalmenwandelingen

Na een experiment, vorig jaar, met twee wandelingen in Babyloniënbroek en Molenaarsgraaf, organiseerde de emeritus predikant van de Protestantse Kerk dit jaar vijf wandelingen: in Rotterdam-Kralingen, Staverden, Veere en Hoge Hexel. De laatste, in het Zeeuwse Ritthem, is zaterdag.

18512923.JPG
Ds. Louis Wüllschleger. beeld via Facebook

Tijdens een psalmenwandeling, die zo’n anderhalf uur duurt, leest ds. Wüllschleger (70) in de natuur gedichten voor en is er in een kerkje een middaggebed met muziek, Schriftlezing, samenzang en gebed. Musici als Marjolein de Wit (fluit), Anja van der Maten (hobo) en Martin Zonnenberg (orgel) verlenen daarbij hun medewerking.

Hoe kwam u op het idee van de psalmenwandeling?

„Het is geboren. Ik ben altijd al bezig geweest met activiteiten op het snijvlak van Evangelie en cultuur. Toen ik in Middelburg stond, deed ik dat met musicus Jos Vogel, in Wijk bij Duurstede met organist Pim Schipper. Altijd al wilde ik iets met de psalmen. Ik sprak daarover met Marjolein de Wit en Martin Zonnenberg. Vorig jaar zeiden we: Waarom zetten we de stap niet gewoon? Zo kwam de try-out in Babyloniënbroek, een onbekend dorp in het land van Heusden en Altena met een prachtig dorpskerkje. Later hebben we het herhaald in Molenaarsgraaf, in de Alblasserwaard. We kregen er heel mooie reacties op, waarop we besloten zoiets vier of vijf keer per jaar te organiseren.”

Wat is het doel van zo’n wandeling?

„Primair missionair. Vanuit een verlangen om mensen buiten de reguliere kerkelijke kaders te bereiken met het Evangelie. Een laagdrempelige activiteit, waarbij je hoopt dat die een vervolg krijgt. Mensen melden zich ervoor aan, maar als we ergens starten en iemand wil meewandelen, is dat geen probleem. Iedereen is welkom. Ik zie het in lijn met evensongs en cantatediensten. Die nemen momenteel een hoge vlucht. Er komen mensen op af die anders nauwelijks in de kerk komen. Zo is het ook met de psalmenwandeling. Niet als alternatief voor een kerkdienst, maar als een loopplank die je uitlegt, in de hoop dat mensen de weg naar de kerk vinden. We vragen bewust geen geld voor deze activiteit. Er zijn sponsors die zorgen dat we uit de kosten komen. Wel hebben we elke wandeling een doel waarvoor we collecteren. In Ritthem is dat het Rachamhuis voor ex-prostituees in Den Haag.”

18512921.JPG
Een van de psalmenwandelingen. beeld Facebook.com/psalmenwandelingen

Wat voor soort mensen lopen mee?

„Een heel divers publiek. Vaak mensen met een kerkelijke achtergrond. Veel van middelbare leeftijd. Heel verschillend qua opleidingsniveau: eenvoudige mensen, maar ook de arts en de hoogleraar. Velen vinden poëzie mooi, ook al zijn er niet heel erg in ingevoerd. En vaak houden ze van zingen. Ze komen uit het hele land. Gemiddeld zo’n zestig, met een uitschieter naar tachtig. Maar het moeten er eigenlijk niet meer dan zestig zijn, dan wordt de groep te groot.”

Hoe legt u tijdens zo’n wandeling de link met een psalm?

„Ik neem een psalm als uitgangspunt. In Babyloniënbroek was dat Psalm 23, in Molenaarsgraaf Psalm 84. Bij het thema van zo’n psalm kies ik poëzie. Van Ida Gerhardt of Gabriël Smit, maar ook van een seculiere dichter als Rutger Kopland. Gedichten die tot bezinning brengen, maar soms ook meer seculier. Het frappeert mij bijvoorbeeld hoe veel seculiere dichters vaak nog met hun christelijke achtergrond doen, ook al zijn ze het geloof kwijtgeraakt. Met Pinksteren stond Psalm 87 centraal. Straks in Ritthem, bij de zee, Psalm 93. In het middaggebed lezen we dan de psalm, is er muziek, en zingen we liederen die daarbij aansluiten.”

18512922.JPG
Een van de psalmenwandelingen. beeld Facebook.com/psalmenwandelingen

Hoeveel wandelingen hebt u nog in petto?

„Het plan is om er zo’n vier à vijf per seizoen te doen. In een landelijke omgeving, maar ook één in een stad. De wandeling in Rotterdam-Kralingen beviel namelijk heel goed. Hoeveel psalmen er nog zijn die in aanmerking komen voor zo’n wandeling? We hebben er 150. Dus inspiratie genoeg. En als er een enorme toeloop op de wandelingen komt? Dan gaan we een nieuw plan verzinnen. Als het regent? Dan gaat de wandeling gewoon door. We waren in juni in Staverden en het goot die dag: de regen kwam met bakken uit de hemel. Maar het was ontzettend leuk om te zien: mensen kropen bij elkaar onder de paraplu en het werkte een enorme verbroedering en verzustering in de hand. Prachtig.”

Meer informatie: Psalmenwandelingen

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer