Droogte verdrijft beschermde kamsalamander
Het is onzeker of de beschermde kamsalamander nog wel voorkomt op de Sallandse Heuvelrug in Overijssel. Het waterdier is ook niet meer gezien in het vennengebied Kleine Meer bij Ossendrecht in Noord-Brabant. De amfibie leeft met name in Oost- en Zuid-Nederland in poelen en vennen, maar die zijn drooggevallen door de aanhoudende droogte. De situatie in de natuur en de landbouw wordt steeds nijpender, staat dinsdag in de droogtemonitor van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW).
De waterstand in beschermde hoogveengebieden zoals het Korenburgerveen bij Winterswijk en het Fochteloërveen op de grens van Friesland en Drenthe zakt steeds verder weg. Als veengebieden verdwijnen, komen ze nooit meer terug. Bossen op de hoge zandgronden staan op omvallen, aldus de LCW. Monumentale bomen begeven het door de droogte en laten grote takken vallen. Loofbomen staan al in de herfststand. Er vallen al op grote schaal eikels.
De heide heeft te lijden onder de hitte, de felle zon van de afgelopen dagen maar ook onder de droogte. Op sommige plekken bloeit de heide wel, maar er zijn ook heidevelden afgestorven. Vooral jonge heide is volgens de natuurbeheerders kwetsbaar. Duinvalleien vallen droog. De natuurbeheerders zeggen dat de situatie veel extremer is dan in andere droge jaren.
De waterkwaliteit gaat hard achteruit. Vissterfte, blauwalg en botulisme breiden zich steeds verder uit doordat er weinig water is, dat fors is opgewarmd. In sommige gebieden kan niet meer voldoende schoon water worden aangevoerd. In die streken staan natuurgebieden daardoor nog verder onder druk.